Aamulla etsiskelin potilasta kissapuusta, mutta se makasi tanakasti sohvan alla. Päivän mittaan vaihtoi vain toisen sohvan alta toisen alle ja ajattelin jo, että tämä oli tässä. Kissa piilottelee kipujaan viimeiseen asti ja se on ryöminyt pimeimpään nurkkaan kuolemaan. Tungin koiruuden miesystävän luokse yöksi, jos vaikka koiran häviäminen näköpiiristä saisi kissan ihmisten ilmoille ja niin vaan kävi, että yht´äkkiä silmäkulmassa näkyi sohvalla makaava musta kasa. En tiedä missä vaiheessa neiti oli paikalleen ilmaantunut eli hän on hypännyt eikä kiivennyt. Jos se ei olisi tullut ollenkaan pois sohvan alta, olisin tilannut huomenna ajan piikille.

Shania.jpg

Pitkästä aikaa olen kuullut Shanian kehräävän ja nähnyt sen värnivän Killiä. Se on ilmaantunut paikkoihin, joihin en ole kuullut kynnen rapinaa aiheuttavaa kiipeämistä eli tavoitteena ollut hyppiminen on taas alkanut. En voisi olla tyytyväisempi. Lääkärin ohje oli, ettei pitäisi hyppiä liukkailla pinnoilla, ettei putoile ja koiran ei pitäisi päästä härkkimään. Kehittelin jo mielessäni kaikenlaista ninjarataa, mutta päädyin pitämään koiraa tästä eteenpäin tarkemmin silmällä ja aisoissa, kun kissa liikkuu. Pieniä muutostöitä askarreltiin tyttären kanssa, mutta nämä kustannukset jäivät 0 euroon. Koiran jumppamatto, yrityksen hoitolan kyltin kiinnitysteippi ja lisää kaksipuoleista teippiä löytyi jo omista kaapeista.

Keitti%C3%B6.jpg

Koko tämän päivän on pää pyörinyt vain ja ainoastaan sen ympärillä miten paikkaan eilisen ell-käynnin tekemän loven kuukausibudjettiin sekä miten rahoitan esim. joka kuukausittaisen Solensian. Toki rahastoissa ja osakkeissa on vielä kiinni muutama euro:

- Nordnet 7€

- Seligson 1064,62€

- Nordea 744,07€

mutta onko tämä nyt se "paha päivä" vai pystyisinkö kuitenkin löytämään maksuvaraa kuukausimenoistani? Muutaman kuukauden ajan olen kuun alussa siirtänyt 

- puskuriin 100€ ja ruokatilille 70€, minne siirrän myös puskuritililtä joka kuukausi 650€ opintolainaa. Ruokamenoja pitäisi muutenkin kiristää, summat ovat karanneet täysin lapasesta, joten tuon 70€ voisin lisäksi siirtää puskuriin ja tarpeen tullen rahoittaa puskurista Solensia-käynnit. Puskuriin jäisi joka kuukausi vielä 90€. Jos tiukka paikka tulee, tästä riittää vielä akupunktioon, mutta sitä ei ole tiedossa joka kuukausi.

- terveystilille 100€, mutta omalta osaltani tämän vuoden maksukatto lääkkeissä on täynnä. Tämä helpottaa kummasti ja vähentää lääkemenoja, joten säästänkö lääkkeitä varten tilille edelleen 100€/kk ensi vuotta varten vai pitäisikö tuosta lohkaista hieman elukkatilille?

- harrastustilille 100€, mutta tällä hetkellä tämä on hieman liian vähän. Tosin helpottaa taas, kun cheerleadingin kausimaksun seuraava osuus tulee lokakuun lopun jälkeen maksuun vasta tammikuun lopussa. Säästöön kerkeää kertyä siis reilusti seuraava maksu, mutta samaa rahastoa on kuluttamassa pojan miekkailu ja parkour.

- eläintilille (ruokia, tarvikkeita yms.), hupi- ja joulutilille, matkatilille, vaatetilille ja lainatilille sekä yllä oleville tileille pitkin kuukautta kympin tai pari silloin tällöin jokaisena rahapäivänä, joita on viitisen kappaletta joka kuukausi.

- kesälomatilille menee myös joitakin euroja pankkikorttimaksuista

Karsintaa pitää tehdä menoista ja tottakai ensimmäisenä täikampaan osuu omat menot. Onko joka kuukausittainen hoitokäynti tarpeen, vai voisinko venyttää välin joka toiseen kuukauteen? Ovatko AIG:n vakuutukset todella tarpeelliset, vaikka kertakorvaus tottakai helpottaisi sairastumisen tuomia taloushuolia? Miten opiskelijana siirtyminen aikuiskoulutustuelta sairaspäivärahalle tapahtuisi ja paljon tulot tippuisivat? Onko kolme suoratoistopalvelua aivan välttämätöntä vai voisinko lopettaa sen, mitä katson vain minä (ja joka on itse asiassa kallein)? Mitä muuten tekisitte tässä tilanteessa: opiskelen alaa, jota voi tehdä myös toiminimellä. Toiminimi on jo, sen perustaminen maksaisi n. 100€, joten ei liene kannata lakkauttaa. Toiminimellä on myös pankkitili, jossa ei tällä hetkellä tapahdu mitään muuta kuin joka kuukausittainen pankin palvelumaksuveloitus. Joka kuukausi siis -2,50€, jonka maksan omasta pussista. Jos jään odottamaan toiminimen käynnistämistä tutkinnon loppuun, tuon 2,50€ saa kertoa 48 kuukaudella ja sittenkään ei ole varmaa teenkö toiminimellä vai palkollisena. Lakkautanko tilin vaikka tuntuu, että yritysten on nykyisin hirveän hankala saada tiliä?

Lisäkuluja on tiedossa pojan luokkaretkikuluista. Joo tiedän, ettei se saisi maksaa mitään eikä vanhemmilta saa pyytää rahaa yms., mutta en varmasti matkusta tässä asiassa toisten siivellä. Saman verran maksan kuin muutkin. Onneksi tämä asia on otettu hoitoon paljon paremmin tyttären luokalla, joiden reissuun on vielä parisen vuotta aikaa.

Taisin elokuussa sanoa, että koiranluutilauksella pitäisi pärjätä jouluun asti. Ja sitten tuli uusi kanta-asiakaskampanja, johon haksahdin taas, mutta tänä vuonna olen pitänyt kirjaa nettitilausten tekopäivistä. Ilmeisesti Tokmannilla on kahden kuukauden välein klubilaisille -20% kampanja, joten nyt voin rauhoittua tämänkin asian kanssa. Uusia kampanjoita tulee kyllä. Muutoin koiran eväät koostuu tällä hetkellä nappuloista ja lisämauksi löytyi lihaliemi. Kalliit purkkiruuat ovat siis pääsääntöisesti jääneet pois.

Kummasti karisi myös vitamiinivaraston täydennystarve ja Kärkkäisenkin tilaus pieneni puoleen (joo, oli pakollinen tilaus, kerron kohta syyn). Joulustakin olen puhunut lasten kanssa jo ennen kissaepisodiakin, mutta tänään viimeksi. Kumpikin haluaa isomman telkkarin, joten sen aion Black fridaysta metsästää. Valitettavasti tyttären puhelin temppuilee, joten se voi olla uusinnassa. Hän sentään teki mulle toivelistan, mutta poikanen on sanonut vain Maraboun Oreo-konvehteja ja rahaa puolet siitä, mitä käytän tytön lahjoihin (saa kyllä ihan yhtä paljon rahana, kuin toinen lahjoina ellei...) Olen myös miettinyt, että jospa telkkarin lisäksi antaisin vain 100 euroa kummallekin rahaa. Tyttö toivoo vaatteita, niitä olen luvannut vasta alennusmyynneistä ja meikkejä, joita olen luvannut vain kivijalkakaupoista, joten entä jos antaisin molemmille lahjakortteja muutamiin liikkeisiin. Tai itsetehtyjä lahjakortteja tekstillä " vien siut shoppailemaan sinne tai tänne". Eräs joulu tyttö antoi minulle tämmöisiä lappuja, joissa luki "teen mitä pyydät", "katan pöydän" yms. Mulla on vieläkin se lista, koska osa lapuista on käyttämättä, mutta nuo on joskus tullut tarpeeseen ja tuommoisen lapun ojentamalla käskystä on tullut hauskempi kuin tympääntyneenä tokaistuna. Joka tapauksessa joulun budjetti on 5.12 saapuvista veronpalautuksista jäävät 282,96 euroa plus mitä saankaan tällä välillä jemmattua joulutilille. Velkaa en aio joulusta ottaa.

Niin se Kärkkäisen tilaus. Opintojen zoom-luentojen takia olen pitänyt koiraa hihnassa koulupäivien ajan, ettei pääsisi ulko-ovelle huutamaan. Tästä hän ei ole kovin tykännyt, joten jonkun kertaa olen nähnyt jyystävän hihnaansa. Tästä tympääntyneenä olen käyttänyt kuonokoppaa hihnan kanssa. Kuulostaa todella ei-koiraystävälliseltä, mutta toisaalta tällä tavalla olen saanut parhaimman opiskelurauhan, kun koira rauhoittuu heti kuonokopan saatuaan nukkumaan. Toki tämä koko päivän rauhoittuminen on vaatinut joka iltaisen koirapuistoilun, jotta koiruus jaksaa taas seuraavan päivän olla suurin piirtein kiltisti, mutta mulle sopii. Onpahan syy poistua ulos, koira saa spurtata mielin määrin kavereiden kanssa ja itsellekin tulee yleensä jotain sosiaalista kanssakäymistä mukavien ihmisten kanssa, joten en valita.

Mutta se hihna. Tai siis kolme. No okei, neljäs oli työn alla eli viimeinen ehjä hihna oli jo hampaissa, joten pakko oli tilata uusia hihnoja. Lisäksi naposteli kuonokopan soljen irti. Ja juoksuhousut ilmeisesti ihan vain varmuuden vuoksi. No ei voida olla ilman hihnoja, kuonokoppaa tai juoksuhousuja (joita olis pitänyt alunperinkin olla kahdet, jotta voi veriset pestä) eli tilausta tulille. Vuoden päivät olin etsinyt myös parempia kynsileikkureita, joten samaan syssyyn sitten nekin.

- 1.10 tilaus Dream petstore 52,40€: leikkurit, kuonokoppa, uusi makuualusta (sen verran halpa, että en itke, jos repii taas rikki), kaulapanta (jos jostain syystä syö olemassaolevan) ja uusi lelu (jep, ei ollut tarve vaan halu)

- 1.10 tilaus Hobby Hall 21,97€: leikkurit. Oikein ammattilaisleikkurit LED-valolla, jonka piti näyttää missä menee hermo. No ei näyttänyt. Näistä reklamoin, mutta tuo on kyllä semmonen putiikki, mistä ei vastata sähköpostiin ikinä vaan aina pitää soittaa. Sitä paitsi millä matematiikalla leikkurien hinta 13,99€ + 5,99€ lähetyskulut = 21,97€?

- 1.10 tilaus Peten koiratarvike 34,98€: tavallinen hihna ja jaettu hihna.

Näistä kaksi ensimmäistä tilausta on maksettu visalla ja kolmannesta otin laskun. Nyt, kun visan käytöstä oli taas "pää aukaistu" sitä oli helppo vilauttaa muuallakin:

- Stadium outlet 51,98€: pojan harrastuskamoja. Maksettu takaisin.

- Tokmanni 29,28€: ruokakauppa. Maksettu takaisin.

- Olo-apteekki 42,80€, maksettu takaisin.

Syyskuun alusta alkaen meitä on pommitettu täi-ilmoituksilla sekä koulusta että lokakuun alusta myös harrastuksen tiimoilta. Heti tämän ilmoituksen jälkeen kirmasin apteekkiin ja ostin täikamman. Samana iltana myös tein kiivasta hintavertailuja täituotteiden välillä ja päädyin Olo-apteekista tilaamaan sekä ennaltaehkäiseviä että ongelman hoitavia tuotteita. Jos niitä ikinä meille tulee, ainakin olen varautunut.

- oma apteekki 66,48€, maksettu takaisin.

- viimeisimpänä Kärkkäinen 29,60€: juoksuhousut x2 ja sitten annoin periksi monta vuotta vanhalle haaveelle: ostin palettiveitsen ja pursotinsetin yht. 7,70€. Tämän tilauksen tein pari minuuttia sitten, joten vielä en ole kerennyt maksaa sitä takaisin, mutta aikomus on.

Toisin sanoen visalle on kuittaamatta ensimmäiset kaksi ja viimeisin tilaus. Tässä on vielä yksitoista päivää aikaa hoitaa asia.

Tavallisesti kuittaisin talouden horjahtelut "No tehdään enemmän töitä." -toteamuksella, mutta tällä hetkellä se ei onnistu. 250€< palkkatulot vähentävät aikuiskoulutustukea ja 400€< palkkatulot pienentävät asumistukea. Lisätöiden tekemisen vaikutus on siis tasan 0€ (tuo neljäsatkua tulee jo parista vuorosta avustajana ja ne on jo tältä kuulta tehty) ja kaupanpäälle tulee vaan hitosti harmia ja takaisinperintää. Pitäisi siis keksiä jotain muuta.