Aiemmin ajattelin, että kirjailen joka kuun alussa budjetin, mutta sitten tajusin, että se on melko turhaa hommaa. Mieluummin jälkiviisastelen täällä mitä ne tulot ja menot olivatkaan todellisuudessa, joten tästä lähtien kirjoittelen kuluseurannan ja jälkiviisaudet. Siispä otetaan helmikuu käsittelyyn:

Tulot: 3363,06€

Velat: 1012,60€

Ruoka: 329,63€

Bensa: 157€

Budjetoidut menot: 1327,77€

Budjetoimattomat menot ja kootut selitykset: 514,72€. Suurimmat yksittäiset kuluerät olivat lasten kerrossänky 150€ ja koulutusviikonlopun hotelli 188€.

Säästöt:

- S-pankki 263,84€

- OP 187,49€

- Seligson 132,43€

- Nordnet n. 500€

Yllätyksekseni ruokalasku tältä kuulta oli 150 euroa pienempi, kuin tammikuun lasku. Luulen, että tähän on vaikuttanut monikin asia:

- pakastin oli tammikuun jäljiltä täynnä eli sieltä löytyi paljon lihoja, kalaa ja kasviksia.

- töihin otin evääksi valmisruokien sijaan omatekemää ruokaa, tähteitä tai tein vartavasten sellaista ruokaa, josta itse tykkään, mutta lapset eivät.

- otin töihin myöskin evääksi proteiinijuomien (n. 1,10€/kpl) ja proteiinivanukkaiden (n. 1,50€/kpl) sijaan hedelmiä ja pähkinöitä. Luulin kyllä, että teen nälkäkuoleman aamulla tai vähintään ajan joka aamu hampurilaispaikan kautta, mutta yllätyksekseni pähkinät pitävät varsin hyvin nälkää.

- ostin kuun alussa tarjouksesta suklaalevyjä 6kpl/10€ ja irtokarkkeja 4,95€/kg. Suklaat lähinnä itselleni ja karkit penskoille. Luulin, etteivät nämä riitä ja, että kaikki olisi syöty ensimmäisen viikon aikana, mutta mitä vielä. Suklaalevyjä on jäljellä vielä kaksi ja irtokarkkikilo loppui pikkuisen ennen kuun loppua. Toisin sanoen selvisin helmikuun karkkiostoista n. 17 eurolla, kun tavallisesti tuo on ollut yhden irtokarkkipäivän lasku. Jäätelöt vaihdoin melkein kokonaan vaniljapakettijäätelöön (n.1,30€/l) irtojäätelöiden (n. 1-1,50€/kpl) sijaan ja noita paketteja olen ostanut helmikuun aikana kolme pakettia. Näistä ovat tykänneet myös lapset ja minä olen tykännyt, kun makeanhimo on tyydyttynyt aiempaa pienemmästä jäätelöannoksesta.

- luulen myös, että aiempaa tarkemmalla ruokasuunnittelulla on ollut osuutta laskun pienenemiseen. Kuin myös sillä, että olen palauttanut hiilihydraatit ruokavalioon (lähinnä puurot, hapankorppu ja riisi makaroonin seuraksi). Aion jatkaa tuota ruokasuunnittelua ja mielenkiinnolla seuraan miten se vaikuttaa maaliskuun ruokalaskuun. Nythän nimittäin aloitin tarkemman ruokasuunnittelun vasta keskellä kuukautta. Itse asiassa olen nyt havainnut itsessäni ihan uudenlaista nuukuutta varsinkin herkkujen suhteen. Jos vaikka kauppaan mennessäni ajattelen palkitsevani itseni pienellä suklaapatukalla, pari kertaa on hintoja katsellessa käynyt niin, etten ole vaan raaskinut ostaa. 40 senttiä minimaalisesta suklaanpalasta, kun kotona on useampi levy "ilmaista" suklaata ei enää istu miun ajatusmaailmaan.

Tähän blogiin en aio sen tarkemmin koota reseptejä, mutta jos nuukailuruoka kiinnostaa niin paljon löytyy vinkkejä Marttojen kirjoista ja facebookin ryhmistä esim. pula-ajan ruoka, oikeasti rahattomat ja muista asiaanliittyvistä ryhmistä sekä blogeista, joita lisään ohessa olevaan blogilistaan.