Omista veloistani näkee jo nimestäkin mistä ne muodostuu: kulutuksesta. Kun pitää ostaa sitä ja tätä ja olevinaan tarvitaan uudet sohvat ja lisää vaatetta ja kengätkin vielä ja vähän ruokaakin olisi loppukuusta kiva olla lautasella yms. Kyllä te tiedätte. Mutta ne yrityksestä jääneet velat, niitä ajattelin vähän aukaista miten voi pieni yrittäjä päästää tilanteen tuommoiseksi.

1. pankkilaina 12639,29€, seuraava lyhennys 10.5.2018 476,22€, koroilla 45,84€/kk, loppuu 10.8.2020

Tällä yhdistelin vuosi sitten suorittamatta jääneet Varman ja ulosoton ja kaikki muutkin yrityksen maksut.

2. verottaja 4490,01€, lyhennys 196,15€/kk, loppuu n. 2 vuoden päästä.

3. Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Varma 6957,35€, lyhennys 150€/kk

2 ja 3 johtuvat periaatteessa samasta syystä: on äärimmäisen typerää sanoa irti työntekijät juuri ennen kesälomakautta.

On myös äärimmäisen typerää olla laskematta todella tarkasti minkälaista palkkaa työntekijälle on varaa maksaa. Jos toimiala on niin kilpailtu, ettei ole varaa hinnoitella palvelua niin kuin pitäisi, on tehtävä itse mahdollisimman suuri osa töistä ja vielä vähän lisää. Tai sitten ei voi maksaa sellaista palkkaa, joka kuuluisi maksaa ja jolla työntekijä tulisi toimeen. Tosin tämä voi kostautua jopa oikeusteitse, jos lähdetään perimään puuttuvia palkkoja yms. korvauksia työnantajalta.

Miksi sitten toimin noin kuin toimin? Syyt periaatteessa erittelin jo edellisessä postauksessani ja tiesin, etten mitenkään pysty ottamaan kiinni maksuja ellen katkaise velkataakan kasvamista edes nyt. Ajattelin, että nyt vielä jotenkin luovin ulos tilanteesta ilman ulosottoa.

4. Työttömyysvakuutusrahasto n. 3000€ (loppulaskua eikä päätöstä erän suuruudesta ole vielä tehty, yritän puhua mahdollisimman pieneksi, jotta ei menisi ulosottoon)

Työttömyysvakuutusrahasto tasaa tilanteen vuosittain, mutta pyysin, että samaan lasketaan myös tämän vuoden lasku.

5. Kirjanpitäjän laskut n. 5000€, lyhennän minkä pystyn milloin pystyn

Kirjanpitäjä, jos kuka tietää miksi tilanne on ollut se mikä se on ollut. Enpä voi kuin kiittää ko. toimistoa kärsivällisyydestä. Periaatteessa minun on myös pakko pitää kirjanpitotoimistoa, koska esim. viime kuun työttömyyskorvausta en saanut haettua omilla tulo-meno-selvityksillä (en osannut kohdistaa kuluja juuri huhtikuulle, elä kysy miksen, kassa on ollut ihan älyttömän hankala asiointitaho), joten jos haluan ansiosidonnaista päivärahaa minun pitää kirjanpitäjällä teettää tuloslaskelma. Siispä päinvastoin, tuo summa saattaa vielä tuosta kasvaa...

6.Työntekijöiden palkkasaatavat 6400€, lyhennän minkä pystyn milloin pystyn

Tähän ei varmasti tarvitse sanoa mitään. Lomakorvaukset odottaa maksamista.

7. Ulosotto 6511,06€, lyhennykset vielä sopimatta

Nämä ova siis palkansaajalta pidätettyjä, mutta ulosottovirastoon tilittämättömiä maksuja. Jos kulurakenne on liian raskas, jokin lasku jää maksamatta, jos meinaa itse syödä edes kaurapuuroa.

8. Lindorf 420€, lyhennys 26€

Kävin jo vuoden liian pitkän tauon jälkeen fysioterapiassa.

9. Lindorfille menee vielä toinen lasku n. 440€

Työterveyshuollon viimeinen lasku.

10.  Ikea 653,79€, lyhennys min. 26€

Perustin puolivuotta sitten (vielä silloin ei kädet oireilleet) hoitolan. Ostin hoitolaan kalusteet.

11.  Afterpay n. 250€, lyhennys 26€

Työvälineitä.


YHTEENSÄ 46761,59€, josta maksan lyhennyksiä 930,37€/kk.

Välillä tuntuu, että olisin todella pätevä luennoimaan uusille yrittäjille aiheesta "Älä tee näin" :D Ei tässä voi kuin itkeä tai nauraa ja itkut on jo itketty. Yhteissumman iskettyä tajuntaan, meni kolme päivää itkiessä. Ensimmäistä kertaa olin ihan shokissa ja jumissa eikä aivot toimineet ollenkaan. Tiedättekö, tuo on aivan kauhea olotila ihmiselle, joka on tottunut keksimään jokaisessa tilanteessa jonkinlaisen ratkaisun! Ikinä en halua kokea tuota oloa uudestaan! Nyt ymmärrän paljon paremmin niitä ihmisiä, jotka jättävät kirjeet aukaisematta, työntävät ne suoraan roskiin tai piilottavat pöytälaatikkoon. Itse en sentään ole tuohon sortunut. Onneksi. Oikeastaan vielä päinvastoin. Mua painaa ihan älyttömästi, kun en tiedä tvr:n loppulaskua ja minkälaisiin eriin sen ja ulosottolaskun saan jaettua. Pitkin kevättä yritin saada vastauksia asiaan liittyviin kysymyksiin kummaltakin taholta, mutta nämä kaksi virastoa ovat aivan äärettömän laiskoja vastaamaan sähköposteihin. Tvr sentään on soittanut takaisin päin, toisin kuin ulosottovirasto. No kaiken huippu on verovirasto, jolle ei edes löydy mitään sähköpostiosoitteita vaan kaikki pitää hoitaa puhelimitse. Itse tykkään sähköposteista, jotta jää jotain kättä pidempää toimintaohjetta/todistetta siitä mitä on sovittu. Mutta ei auta kuin odotella.