Mitenkäs olette selvinneet vuodenvaihteen alennusmyynneistä? Sain päähäni jo ennen joulua, että voisin tehdä pienen ihmiskokeen. Voisinko laittaa ulko-oveen mainoskiellon? Voisinko poistua kaikilta verkkokauppojen sähköpostilistoilta (en kaikilta, mutta osan olen poissiivonnut)? Voisinko olla ostamatta mitään yhdestäkään alennusmyynnistä? Pari päivää asiaa pähkäilin ja sitten totesin, ettei tuo onnistu. Jos en saa tietoa mistään hintakampanjoista, joudun ostamaan kaiken mahdollisen normaalilla hinnalla ja tuohon mulla ei ole varaa. Esimerkiksi lasten tämän hetkiset talvivarusteet ovat kaikki ostettu alennuksesta, joista sain tiedon sähköpostiin. Syömme esim. kalaa vain silloin kuin se on erään tietyn kaupan tarjouksessa ja tuosta tulee kotiin mainoslehti. Tarvitsisin itselleni uudet talvikengät ja ne ajattelin metsästää vuodenvaihteen alennuksista. Siispä mainoskiellon sijaan aionkin tulevana vuonna panostaa tarveharkintaan. Esimerkiksi meneillään olevista alennuksista en tarvitse lapsille vaatteita ja ulkovaatteetkin ensi talvelle ovat hieman arveluttava ostos, koska eivät tiedä haluavatko haalarit vai takki+housut -yhdistelmän. Myös kengistä yritän muistaa, että alennuksia on keväämmällä lenkkareista ja syksyllä talvikengistä. Joululahja-lelut ovat kovempi paikka. Toisaalta en tiedä ollenkaan minkälainen ensi joulunalusrahatilanne on, joten varman päälle pelatessa ostaisin jo jotain edes melkein osuvaa sekä varsinkin siskon lasten lahjat (ovat vielä omiani pienempiä, joten vielä suht helppoja lahjottavia), jotta on varmasti jotain annettavaa. Toisaalta olin vakaasti päättänyt odottaa lasten lahjalistoja ja ostaa vain just ne toivotuimmat lahjat esim. Black friday -hulinasta.

Muutenkin olen vähän jo mietiskellyt tulevaa vuotta. Tänä vuonna olen perustanut aika monta tiliä ja kumma kyllä ne ovat helpottaneet taloudenpitoa ja laskujen perässä pysymistä. Tulevana vuonna aion tehostaa noiden tilien käyttöä esim. säästämällä etukäteen IFin vakuutusmaksuihin (aika moni muu lähteekin kuukausittain, mutta nämä eivät) ja mahdollisesti myös lasten harrastuksiin. Säästämistä aion muutenkin harrastaa entistä enemmän. Tein kuukausittaiset siirrot valmiiksi useampaan Seligsonin rahastoon, Nordnet-siirtoja suurensin hieman ja muutamille tileille säästän tiettyä tarkoitustaan varten. Yhteensä pitäisi kuukausittain saada säästöön 480 euroa, jos meinaan suunnitelmissa pysyä.

Omaa kuluttamistani, muutenkin kuin vain ale-käyttäytymistä, aion tarkkailla entistä enemmän. Tiedän, että esim. ruokalaskussa on tyhjää. Loppuvuosi meni herkutellessa ihan liikaa, joten siitä on vara nipistää sekä rahana että kiloina pois. Bensankulutusta aion suomia kuosiin ottamalla itselleni uuden passin ja viisumin Venäjälle, joten voin käyttää autoa tankilla oman aikatauluni mukaisesti (tähän asti ystävä on käyttänyt autoa tankilla). Todennäköisesti työmatkakin pienenee jossain vaiheessa vuotta.

Työasiat ovat kuosissa huhtikuun lopulle asti. Sen jälkeen on vielä pitkään auki käytänkö kuntoutustukipäätöksen vai saanko työpätkän lähempää kotiani. Nykyinen paikka muuttuu tehostetun palveluasumisen yksiköksi, joten koen, että voisin hyödyntää kaikkia sairaanhoitajan taitojani paremmin muualla. Myös käteni ovat alkaneet särkemään jatkuvan potilaiden nostelun vuoksi (vaikka nostelua on vähemmän yöllä kuin muissa vuoroissa), joten olin jo yhteydessä Polinnaan ja harkitsen vakavasti mielenterveys- ja päihdetyön kokeilua. Tuo työkokeilu kestäisi kolme kuukautta ja jos se alkaisi suoraan tämän jälkeen siinähän se kesä menisikin. Siitä sitten sujuva lopetus ennen kesälomareissua ja sen jälkeen ei mitään tietoa mistään.

Näiden lisäksi olen vakaasti päättänyt kehittää itselleni jonkinlaisen harrastuksen. Oikeastaan kehitys on jo käynnissä sillä olen monta vuotta haaveillut vapaaehtoistyöstä SPRn riveissä ja tarkemmin vielä ensiapuryhmässä. Viime vuonna ystäväni meni ryhmän vetäjäksi ja yritykseni pakettiinlaiton jälkeen luulin, että mullakin jäisi vihdoin aikaa toteuttaa tuo haaveeni, mutta haaveeksi jäi vieläkin. Nyt syksyllä, kun vapaita alko olla enemmän, kävin EA1 ja EA2 -kurssit ja tulevana keväänä on ohjelmassa hätäensiapukurssi, jonka jälkeen olen pätevä ensiapuryhmän jäsen. Tuon lisäksi tottakai pitää osallistua ryhmäiltoihin ja nyt kun sain luvan ottaa lapset ryhmäiltoihin mukaan, näyttäisi siltä, että nekin järjestyvät. Vihdoinkin voin sanoa, että mulla on jokin oma harrastus ja kaupanpäällisinä tulee säästöä, jos menen tapahtumiin eli konsertteihin ja festareille päivystämään enkä juhlimaan. Ei huono juttu ollenkaan.