Näyttää syksy olevan tänäkin vuonna oppirahojen maksun aikaa. Jotta ei vahingossakaan tähän talouteen kertyisi ylimääräistä rahaa, on noita oppirahoja pitänyt maksaa monella tavalla:

Menetetyt työttömyyskorvaukset ovat olleet ihan oma lukunsa tänä syksynä, mutta tämän lisäksi olen saanut vääntää maksamattomista palkoista nykyisin ex-työnantajani kanssa. Summa, josta nyt mietin vieläkö jaksan vääntää vai joko luovutan, on tällä hetkellä noin 1200 euroa. Ongelmaksi voi muodostua se, ettei työsopimusta tehty koskaan kirjallisesti sekä myös se, ettei alalla ole yleissitovaa työehtosopimusta. No, opittu on ja nykyinen työsoppari on kirjallinen ja kaikki mahdolliset asiat on sovittu ennen kuin pistin nimen paperiin.

Tänä syksynä vihdoinkin ilmoittauduin tanssikurssille ja kivaa oli, kunnes alettiin rakentamaan koreografiaa esitykseen. Tuohon esitykseen en olisi ollut suin surminkaan menossa, mutta jokainen loppukurssin tuntihan tuohon koreografiaan käytetään ja kuulemma vielä kotonakin olisi pitänyt harjoitella (ihan vähän on tuota muutakin elämää hoidettavana...). Aika nopeasti huomasin, ettei tämä raskauksien tuhoama keskivartalo kestä vauhdikasta koreografiaa, joten lopetin kurssin kesken. Lääkärintodistuksella saisin hyvitystä hinnasta (fyssarin paperi ei riitä, kysyin), joten lähdenkö 70 euron takia rasittamaan kunnallista terveydenhuoltojärjestelmää? No en aikonut lähteä.

Syksyllä intouduin myös tilaamaan paljon vaatteita (suurin osa toki palautui aina) ja eräästä tilauksesta pidin vain 12 euron hintaiset reisisuojat. Tilausta tehdessä olin valinnut Svean laskun. Perustamiskulut tuohon laskuun olivat 5€. Lisäksi laskuun oli tullut korkoa 42 senttiä ja tottahan maksoin myös toimituskulut 2,95€. Näin saatiin 12 euron vaatekappaleelle hintaa 20,37 euroa. Tosin jostain syystä avoin saldo laskussa oli 25,26€, jonka huomasin vasta nyt. No, lasku on jo maksettu enkä tiedä olisinko jaksanut tuostakin erotuksesta ruveta kyselemään. Opittu on, etten Svean palveluita enää käytä.

Vuosien saatossa aikana ennen tätä supervelkaantumisajanjaksoa lainasin ystävälleni yhteensä 9.000 euroa. Vielä olisi 7.800 euroa saatavana. Perintätoimiston kanssa nyt sovittiin, että haetaan velalle tuomio ja laitetaan tuo summa ulosottoon. Ihan vielä en suostu kirjaamaan tuota 7.800 euroa oppirahoihin ja toivon, että ne 85 euroa, jotka olen tuosta prosessista nyt maksanut menevät myös velallisen maksettavaksi. Siihen asti opittu on, etten ikinä koskaan missään universumissa lainaa rahaa ystävälle piste.