Se ois kohta hiihtoloma. Varsinaista lomaahan mulla ei ole, mutta viikonpäivät ois vapaata huomenna alkavan työputken jälkeen ja osa päivistä osuu hiihtikselle. Hieman olen siis mietiskellyt mitä halpoja/ilmaisia huveja vapaille keksisi...

1. Luistelu

Ulkojäillä ei ole käyty tänä talvena vielä kertaakaan ja nyt viimeistään ajattelin korjata tuon asianlaidan. Itsehän en suostu vetämään luistimia jalkaan vaikka ne varastossa ovatkin, muista vieläkin liian hyvin lukuisat kaatumiseni, mutta lapset ovat vasta menossa kouluun, joten haluan, että oppivat tuonkin taidon ennen koulua. Eipähän tarvitse sitten koulussa hävetä, kun eivät osaa.

2. Uinti

Tavoitehan oli syksyllä, että käydään uimassa joka viikko. No, ei ole käyty. Uintikorttia on siis vielä jäljellä ja edes pari kertaa on tavoitteena käydä uimassa. Poika onneksi osaa jo jonkin verran räpiköidä, mutta tytön takia olen vakaasti taas harkinnut uimakoulua. Mie en osaa opettaa eikä isänsä käytä ollenkaan vaikka vastustaa uimakoulua hinnan vuoksi (mitä taas en ymmärrä, koska nämä ilot olen minä maksanut). Tämä kevät kuitenkin mennään vielä näin ja katson sitten syksyllä oisko mahdollista edes tyttö laittaa takaisin uimakouluun, poikanenhan aloittaa uinnit koulun kanssa.

3. Kirjasto

Tämäkin hupi on jäänyt ihan liian vähälle huomiolle. Tykkäävät käydä kirjastossa ja kuunnella, kun luetaan, mutta itse en tykkää lukea ääneen (vaikka muuten rakastan lukemista), koska ääneni ei sitä kestä. Odotan siis kuin kuuta nousevaksi, että lapset oppivat itse lukemaan. Joka tapauksessa kirjastossa käydään vapailla.

4. Pulkkamäki, hiihto, ulkoilu

Yhdessä ulkoillaan liian vähän. Ukki on käyttänyt lapsia hiihtämässä ja varmasti käyttää vapaillakin. Onneksi, koska itsehän en ole peruskoulun jälkeen saanut suksia jalkaani vaikka semmoiset pari talvea sitten ostin. Jotenkin se perusinho tuota lajia kohtaan on niin syvässä, että ei vaan pysty. Pulkkamäki löytyy melko läheltä ja samalla voidaan kävellä ensimmäisen kerran pojan koulureitti. Meidän olohuoneen ikkunasta näkyy leikkipuisto, jossa on hyvä ulkoilla. Ei pitäisi siis jäädä ainakaan puitteista kiinni nämä tekemiset.

5. Elokuvailta/peli-ilta

Olen ihan tarkoituksella ostanut esim. joululahjaksi lautapelejä ja dvd-elokuvia. Pelikonsolia meillä ei ole eikä ainakaan lähitulevaisuudessa tulossakaan, koska istuvat tablettien kanssa ihan tarpeeksi ruudun ääressä. Lautapeleissä on sitä paitsi vähän toisenlaista tunnelmaa, ja niitä meiltä löytyy jo ihan mukavasti. Myös dvd-elokuvia on jonkin verran ja kaikki sellaisia, että kaikki tykkäävät katsoa niitä useammankin kerran. Eivät siis hukkaostos ollenkaan vaikka voisi miettiä miksi pitää ostaa fyysisiä levyjä, kun voi katsoa Netflixiä. Minun mielestä on vähän eri asia kuitenkin laittaa filmi pyörimään televisioon, jonka ääreen mahtuu kaikki katsomaan ja tehdä vaikka popparit oheen kuin katsoa yksin pienestä koneen ruudusta elokuvaa. Eräs kerta käytiin hakemassa pitsat ja niitä saivat syödä olohuoneen lattialla elokuvaa katsoessaan. Oli muuten lapsille KOKEMUS.

6. Leipominen

Pullia tekis mieli paistaa. Tykkään siis leipoa ja kokata, mutta tämä on jäänyt todella vähälle lähinnä aiemmin töiden takia ja ainakin syksypuoli meni ihan vain toipuessa ylenpalttisesta kolmivuorotyön aiheuttamasta väsymyksestä. Nyt vähitellen näyttäisi olevan taas energiaa sekä ruuanlaittoon että vähitellen myös leipomiseen. Aiemmin en ole oikein lasten kanssa ollut innostunut leipomaan mitään, koska se on ollut ihan jumalatonta sotkemista. Kerran vuodessa olen orientoitunut piparit tekemään lasten kanssa, mutta ei muuta. Viimeksi se ei kuitenkaan ollut enää niin järjetöntä sotkemista kuin aiemmin ja vähitellen tuntuu, että ainakin tytöstä on tulossa kova kokkaaja (jauhottaa jo muikut ja muutenkin olisi kaikessa mukana), joten voisin pikku hiljaa jo oikeasti opettaa leipomista eikä vain lätkäistä taikinaa eteen, että sotkekaa sillä. Lisäksi haluaisin itse oppia tekemään piirakoita ja muita perinneleipomuksia ja haluaisin, että niin oppivat lapsetkin tekemään. Voitais opetella yhdessä.

Tokihan tästäkin kaupungista löytyy kaikennäköistä perhekerhoa ja perheentaloa ja muuta lapsiperheiden kohtaamispaikkaa, mutta en ole ikinä ymmärtänyt miksi niiden ohjattu ohjelma on aina niin aikaisin. Tiedän kyllä, että lapset yleensä tuppaavat heräämään aikaisin ja esim. tämän taloyhtiön pihalla näkyy penskoja viilettävän pihalla jo ysiltä. Mutta. Kaikkien lapset eivät kuitenkaan ole aamuvirkkuja (luojan kiitos). Meillä yleensä herätään ysin molemmin puolin ja parhaimpina aamuina voivat nukkua yhteentoista, joten mihinkään perhekerhoon ei ole ikinä ollut asiaa. Tai vauvauintiin (sunnuntaisin kahdeksalta aamulla, hyi helvetti!). Tai muihin vastaaviin rientoihin. Tekis mieli laittaakin yhdeksi ajanviettotavaksi univelkojen poisnukkuminen, mutta tuota ei tarvinne meillä erikseen mainita :)