...ja näin siellä työmarkkinatuen. Olen ollut ansiosidonnaisella päivärahalla 3.9.2018 lähtien eli pikkuisen päälle 6 kuukautta. Tänä aikana mulle on maksettu 90 päivää 400 päivästä. Tiedän, että päivärahan sovittelu vaikuttaa myös päivien laskemiseen, mutta en todellakaan tiedä miten, joten en tässä tulevaisuuden ennustamisessa sitä nyt ottanut huomioon mitenkään.

Pelkistetysti siis laskeskelin milloin loppuisi ansiosidonnainen päiväraha, mikä on velkatilanne päivärahan loppuessa ja miten pärjäisin pudottuani työmarkkinatuelle. Jäljellä on siis 310 päivää, jotka jaoin 21 päivällä. Jäljellä olisi siis rapiat vajaa 1v 3kk eli ensi vuoden kesäkuun paikkeilla tapahtuisi tämä muutos ja velkaa silloin olisi jäljellä 30 tonnin tietämillä. Työmarkkinatuki on kahden lapsen korotuksen kanssa 40,08€/pv x21 = 841,68/kk brutto. Veroja tuostaa kuulemma lähtee 25% tietämillä, joten käteen jäisi 631,26€/kk netto. Tällä tulolla asumistuki olisi laskurin mukaan 552,80€ ja lisäksi tuloina olisivat elarit ja lapsilisät eli aika tarkkaan 1800€/kk. Aika jäätävä summa, jos velat nielevät vielä tuossa vaiheessa 1209€/kk.

Nyt, kun sai rauhassa miettiä toimintasuunnitelmaa tulin siihen johtopäätökseen, että pakko kikkailla ja kiemurrella suurimmista velkalyhennyksistä eroon eli tuossa vaiheessa pystyisin laskelmien mukaan maksamaan pienemmän pankkilainan pois kulutusluotolla ja isomman pankkilainan laittaisin lyhennysvapaalle. Näin saisin pudotettua lyhennyssummaa 480 eurolla pienemmäksi ja melkein normaali elämä mahtuisi budjettiin.

Näihin pahimman mahdollisimman kuvitteluihin ja laskelmiin intouduin, kun mietiskelin tulevaa kesää ja työssäoloehdon täyttymistä. Kesälomat alkavat 1.5, joten olen melkoisen varma, että pikku hiljaa on pisimmät sijaisuudet jaettu. Ymmärrän kyllä, että 1/3 työkyvytön eli aamuvuoroja tekemätön ohitetaan pidemmissä sijaisuuksissa, jos vain mahdollista ja näin uskon nyt käyneen. Tätä epäilyä tukee myös se, että juuri nyt jaossa olleista kahdesta sijaisuudesta sain sen lyhyemmän.

Työssäoloehto on 26 viikkoa min. 18h/vko työtä 2 vuoden aikana. Tällä hetkellä mulle on kerääntynyt työssäoloehtoa 7 viikkoa. Keikkoja olen ottanut vastaan tässäkin kuussa sen verran, että suojaosa 300 euroa ylittyy, mutta ihan säikähdin, kun muistin tuon 18h rajan. Eli jos teen viikossa vaikka 2 yövuoroa, sen viikon tulot vaikuttavat, kun lasketaan tuon 26 vkon jälkeen uuden ansiosidonnaisen päivärahan määrää. Toisin sanoen mulla ei ole varaa ottaa tuohon 26 viikkoon vajaiden tuntien viikkoja, koska päiväraha tulee laskemaan jo täysillä tunneilla ja tuloilla (en enää tee vain yötyötä, mistä tulee parhaat tulot).

Ja sitten, jos taas unohdetaan maailmanlopun ajatukset ja palataan hopeareunuksiselle pilvelle: päiviä on vielä 310 eli aika paljon. Joka kuukausi käyn kuitenkin keikalla, joten tuo 1v 3kk voi virua vaikka miten pitkäksi ajaksi. Varsinkin, jos välillä tulee edes lyhyempiä sijaisuuksia, jotka ovat mulle yhtä kullan arvoisia kuin pidemmätkin (elleivät vielä sitäkin arvokkaampia, kun saan levätä ja toipua välissä). Työssäoloehtoa on jo 7 vkoa täynnä ja kohta taas kolme lisää, koska juuri tänään sovittiin alustavasti 3 vkon sijaisuudesta. En sitten tiedä tarkoittaako tuo "alustavasti" sitä, että sijaisuus saattaisi jatkuakin, mutta ainakin tuo 3 vkoa on paljon enemmän kuin 0 vkoa :)

ps. jos teksti on jotenkin outoa, virheellistä tai hyppivää siihen on selvä syy: lopetin hypersomnialääkityksen, koska se ei enää tehonnut ja nyt odotan neuron polille lähetettä, josta sitten voisin saada uuden, piristävämmän lääkkeen. Tuohon asti mennään luomuna syteen tai saveen.