Muistanette varmasti, että velkojeni joukossa oli

- Tuohi mastercard 1500€ (korko 3kk euribor + 14% + tilinhoitopalkkio 5€ + nostopalkkio x€)

- Visa 2000€ (korko 3kk euribor + 8,95% +tilinhoitopalkkio 3,5€ + tilille nostosta jonkinlainen palkkio)

- Bank Norwegian luottokortti 5000€ (korko 19,9% + muistaakseni jonkinlainen nostopalkkio menee tästäkin)

- pankin myöntämä vakuudeton luotto 4200€ (korko 3kk euribor + 5% tällä hetkellä siis 8,10% + laskutuspalkkio 4€ + nostopalkkio x€)

Ainoa laina, jota en siis voi enää käyttää uudestaan oli pankin myöntämä yrityslaina. Kaikki yllä mainitut sitä vastoin ovat taas käytettävissäni täysillä luottorajoilla eli tässä ois hyvät mahdollisuudet kerätä 12.700 euroa velkaa, jos oikein päässä nyrjähtää (enkä nyt puhu kenenkään muun päästä kuin omastani, kukin velkaantuu omista syistään). Siispä olen miettinyt jonkin tai joidenkin korttien sulkemista. Noista halvin on pankin myöntämä luotto ja kallein Norwegianin luottokortti. Jos oletetaan, että tässä päästään vuoden parin sisään matkustelemaan ja parasta olisi maksaa lennot ja hotellit luottokortilla niin minkä näistä korteista säilyttäisitte ja minkä sulkisitte? Vai korottaisitteko jonkin kortin luottorajaa (tuskin onnistuu) ja muut sulkuun vai pitäisittekö varalta kaikki? Tuon luoton olen ajatellut säilyttää, onhan se hyvä puskuri niin kauan kuin se puuttuu tililtä.

Oikeastaan sama kysymys kaikista osamaksutilitarjoajista. Mulla on ollut osamaksuja Klarnalle, Walleylle, Avardalle, Svealle ja uusin tuttavuus oli OP lasku. Vaatetilejä on Cellbesille ja Ellokselle (HM oli joskus myös, mutta sieltä olen jo monta vuotta tilannut vain laskulle). Osamaksujen tarjoajista suosin ehdottomasti Klarnaa. Tämän laskut ovat korottomia ja kuluttomia, ellei laskua muuta osamaksuksi. Osamaksuksi muutettaessa palvelu antaa kolme vaihtoehtoa, joista valita erän suuruus ja maksuaika. Mie tykkään siitä, että näen pienenkin velan maksuohjelman etukäteen. Walleyn sivut ovat todella sekavat, laskuja yhdistellään ehkä hieman miten sattuu (esim. Kärkkäisen laskut yhdisteltiin, mutta eläinlääkärin laskuja ei, enkä ymmärrä miksi ei) ja kaikesta menee maksuja. Walleysta olen päättänyt luopua, jos vain mahdollista ja samoin Svea paymentsin laskuista. Sekavaa, Svean sivuilla pitää erikseen allekirjoittaa luottosopimus (mistä en tiennyt) ja maksamastani erästä taisi koko summa mennä joihinkin maksuihin, kun muutin laskun osamaksuksi. Ei jatkoon. Avardan sivut taasen ovat selkeät ja yhdistely johdonmukaista. Laskutusmaksu on ja korkojakin menee, mutta tämä on Klarnan laskulle ihan hyvä vaihtoehto. OP lasku oli ensimmäistä kertaa nyt käytössä. Siitä kätevät verkkosivut, että näet heti minkä verran on vielä käytettävissä, kunnes luottoraja tulee vastaan ja sivuilla oli mainittu paljon luoton summa on sillä hetkellä, jos haluaa maksaa pois kokonaan (tähän en ole missään muualla törmännyt).

Vaatetilit suljin joskus parisenkymmentä vuotta sitten oikein soittamalla jokaiseen erikseen, että kiitos vaan, mutta ei enää laskulle ostoa. Ja silti ne tilit sain käyttööni vain kirjautumalla vaateliikkeen sivuille. Sulkemisesta ei siis taida olla suuremmin hyötyä ja toisaalta tilaan usein suurella summalla vaatteita, joista paljon menee palautukseen, joten tuntuisi tyhmältä sitoa paljon rahaa tilaukseen, josta sitä todennäköisesti tulee suuri osa takaisin. Mutta näistäkin liikkeistä voin edes yrittää valikoida niitä, joiden laskutus on mahdollisimman halpaa ja helppoa.

Huom. vaikka puhun tässä liikkeistä ja laskuttajista nimellä, tämä ei ollut maksettu mainos (en varmaan olisi sellaisessa pohtinut, mistä näistä voisin luopua). Ja nyt, muutama päivä tekstin kirjoittamisen jälkeen luin tuon uudelleen, tuntuu aika tyhmältä edes pohtia mitä tilejä tai osamaksuja voisin vielä käyttää. Vastaushan on todella yksinkertainen, jos meinaan ikinä saada tämän taloudellisen veneeni pysymään pinnalla: en voi käyttää mitään. Enkä edes halua käyttää mitään.