Lupasin palata opintojen numeropuoleen, kun saan päätöksiä ja nyt on saatu viimeinenkin asiaanliittyvä päätös.

Pyörittelin kaikki vaihtoehdot opintojen rahoittamiseen aiemmassa postauksessani (https://talouskurinpalautusta.vuodatus.net/lue/2023/08/ne-opinnot) ja noista vaihtoehdoista päädyin numeroon 2:en.

2. aikuiskoulutustuella kouluttautuminen

- aikuiskoulutustuki 1348€/kk br (20% verokortti automaattisesti enkä aikonut toimittaa omaa verokorttia) eli nettona n. 1000€/kk

- valtion takaama opintolaina 650€/kk

- asumistuki 540,28€/kk

- elatusmaksut 369,44€/kk

- lapsilisät 336,32€/kk

- ed.valv. palkkio 36,66€/kk+ palkkatuloja yht. <250€ asti/kk

= n.3494€/kk br, n.3083€/kk netto

Kela oli taas varsin veikeä päätöksentekijä. Opintolainapäätös tipahti viikossa, mutta asumistukea piti taas vatuloida kuukauden päivät. Eikä se tälläkään kertaa mennyt ilman kysymyksiä ja vielä kysymyksien lisäkysymyksiä. En tajua miksi pitää kysellä sellaisia liitteitä, mitkä heillä jo on nenän alla. Enkä ymmärrä miksi liitteiden mahdollinen tiedostomuoto -valikoima on niin järkyttävän suppea. Millä tavalla se, että ihminen itse kirjoittelee viestikenttään mitä sattuu on luotettavampi liite, kuin kuvakaappaus tietokoneruudusta? Hain asumistuen tarkistusta 1.9 alkaen, mutta ilmeisesti mulle maksetaan liikaa palkkaa tämän kuun aikana, kun asumistuki nousi vasta 1.10 alkaen.

Lokakuusta voi tulla varsin mielenkiintoinen juurikin noiden palkkojen vuoksi. Aikuiskoulutustukipäätös tuli myöskin suht nopeasti, mutta tuki maksetaan joka kuukausi jälkikäteen. Sen määrään vaikuttaa hakukuukauden aikana maksetut palkat (huolimatta siis siitä milloin palkka on ansaittu). Toisin sanoen syyskuun aikana maksetut palkat vähentävät lokakuun tukea. Taksityön kanssa tuo ei ole mikään ongelma, palkka voidaan maksaa ansaintakuukauden lopussa niin kohdistuu oikealle kuulle tuen oikean määrän kanssa. Avustajan palkat taas laahaavat mukavasti jäljessä eli 1.-15. päivä tehty työ maksetaan saman kuun viimeinen arkipäivä ja 16.-31. päivä tehty työ maksetaan vasta seuraavan kuun 15. päivä. Sinänsä alkukuun palkka ei ole ongelma, sen jaksaa malttaa tuhlata vasta seuraavan kuun puolella, mutta kuun jälkipuolen palkka tahtoo kulua maksukuun aikana vaikka se vaikuttaa seuraavassa kuussa maksetun tuen määrään. Oliko tarpeeksi epäselvästi selitetty :) ?

Opintolainapäätös siis tuli ja jostain syystä jäin senkin nostamista vatuloimaan pariksi viikkoa. Katselin eri pankkien sivuilta mikä ois korko ja voin nyt säästää muiden aikaa sanomalla, että merkittävää eroa ei tunnu olevan. Suurin osa sitoo lainan 12kk euriboriin, OPssa voi sitoa myös opprimeen. Kuluja tulee, jos uutena asiakkaana lähtee lainaostoksille, mutta kun keskustelin asian itseni kanssa päätin, että otan halvimman vaihtoehdon vaikka miten siitä pankista pääsylläni olisinkin. Lainasta sopiessani vielä varmistin moneen kertaan, että erät tulevat kuukausittain tilille, mutta kun ei niin ei. Seuraavana päivänä oli tilille tupsahtanut 7150 euroa opprimeen sidottua opintolainaa. Onneksi on tilejä siellä sun täällä, joten jemistin tuon summan S-pankkiin puskuriin ja sieltä sitä säännöstelen ko. pankin toiselle tilille käyttöön 650€/kk.