Seikkalin taasen internetin ihmeellisessä maailmassa ja törmäsin sellaiseen miekkoseen kuin Dave Ramsey ja hänen luomiinsa taloudellisiin vauvanaskeliin. Tokihan asiaan piti tutustua tarkemmin ja kyllähän niissä askelissa järkeä on. Jos joku ei ole näihin törmännyt niin:

1. Kerää 1000$ hätävararahasto

Tämän aloitin tänään. Silloin kun ostin Osuuskaupan jäsenyydet lapsille, perustin itselleni toisen tilin S-pankkiin. Ajattelin siitä tilistä tehdä ruokatilin, mutta en saanut tilille kuin debit-kortin, joten tuo on jäänyt tekemättä. Nyt kun löysin tämän herran, vauvanaskeleet ja tämän ykköskohdan, vaihdoin vanhemman S-tilin ruokatiliksi (siihen oli jo debit-kortti olemassa) ja tuonne uudemmalle tilille aion kerätä tuon 1000 dollarin hätävararahaston. Tilin tämän hetkinen saldo on 80 euroa. Vasta tämän säästämisen jälkeen siirrytään kohtaan 2.

2. Velkalumipallo ja maksa velat nopeasti

1000 dollarin eli n. 870 euron säästämisen jälkeen pitäisi lumipallottaa velat hus pois mahdollisimman nopeasti. Koska velkojeni maksuista en saa mitään maksuvapaata tuon hätävararahaston säästämisen ajaksi, tätä tulee tehtyä samaan aikaan ykköskohdan kanssa.

3. 3-6 kk kulut säästettynä

Tästä olen kuullut jo monta monta vuotta sitten. Että pitäisi olla vähintään muutaman kuukauden palkka säästettynä pahan päivän varalle. Jos säästäisin puolen vuoden kulujen verran, summa olisi 3500*6= 21.000 euroa. Jotenkin olen tuon ajatellut 10.000 euron pahanpäivänvaraksi. Tuo toinen kymppitonni sisältäisi sitten sen leikkauksen, koiran, asumuksenvaihtokulut yms. tämmöiset. Tilillä en tuota summaa halua makuuttaa vaan Seligson ja Nordnet ovat tuota varten. Mistä päästäänkin kohtaan 4.

4. Sijoita 15% tuloistasi

Periaatteessa säästämällä tuon pahanpäivänvaran rahastoihin tekisin tätä yhtä aikaa kolmosen kanssa, vaikka tähän pitäisi siirtyä vasta sitten kun 1,2 ja 3 on haskattu.

5. Säästä lastesi koulutusta varten

Periaatteessa en säästä. Suomessa on vielä ilmainen koulutus, eria asia on se, jos herrasväki päättää hakeutua lukukausimaksullisiin kouluihin ulkomaille. Säästän lapsilleni piste. Se, miten he käyttävät/säästävät/sijoittavat saamansa rahat, joista siis osa on omia lahjarahojaan ja osa minun säästämää on sitten heidän asiansa, mutta tämän mamman kukkaro heittää henkensä, jos pitäisi säästellä vielä lastenkin unelmia, joiden olemassaolosta ei edes vielä tiedetä, varten.

6. Maksa asuntosi

Tätä kohtaa mun ei ainakaan toistaiseksi tarvitse miettiä. Jos asumuksen osto tulee milloinkaan ajankohtaiseksi, se ei taida yhden tulon taloudessa tapahtua ennen kuin velat on maksettu. Ja sitten kun velat on maksettu, en ehkä kovin hanakasti sitoudu maksamaan uutta julmetun isoa velkaa.

7. Pidä hauskaa ja anna pois

No näinpä juuri ajattelin :)