Muutama postaus sitten mainitsemani kissan operaatiopäivä oli siis eilen. Varttia yli kaksitoista kävelin kissan ja tyttären kanssa hammashoitohuoneeseen ja huoneen varustuksen nähdessäni ensimmäinen tuhatlappunen lensi silmieni ohitse.

Anestesiahuone.jpg

Lääkärin kanssa juteltiin ensin hyvä tovi siitä, mitä oli edellisen lääkärin kanssa puhuttu, miten tässä välissä oli kotona mennyt ja varsinkin siitä, mitä ja missä järjestyksessä lähdetään tekemään. Marssijärjestykseksi päätettiin minun toiveesta, että ensin kuvataan selkä ja niiden kuvien perusteella lähdetään miettimään jatkoja.

Ensimmäinen tunti meni jutteluun ja kissan rauhoittamiseen. Siitä sitten röntgeniin ja ihmettelemään kissan selkää. Hyvä uutinen oli se, ettei selässä ole mitään mikä vaatisi hoitoa veitsellä. Selkäoperaatioon en olisi lähtenyt vaan tässä vaiheessa olisi ollut edessä lopetus. Huonoja uutisia löytyi sitten useitakin:

- ylimääräinen rintanikama

- epämuotoinen lanne-ristiluuliitos

- hieman höttöinen lannenikama, joka ei tiedä haluaako olla häntää vai lannerankaa

- nivelrikkomuutosta vasemmassa polvessa ja lonkassa

- virtsarakossa sakkaa

Tiedän, että moni olisi tässä vaiheessa antanut kissalle viimeisen piikin, mutta keskusteltuani lääkärin kanssa päätin, että katson saako kissan kivuttomaksi. Keinoksi päätettiin sekä kuukausittain uusittava pistettävä kipulääke, päivittäin suun kautta annettava kipulääke että 1-2 kuukauden välein annettava akupunktio. Kipulääkitys on loppuelämän projekti, mutta maksa- ja munuaisarvot antavat ainakin tällä hetkellä myöten aloittaa pitkäaikainen kuuri.

Selkäsuunnitelman jälkeen kissa siirtyi hammashuoneeseen. Siellä ottivat kuvat ja poistivat yhden etuhampaan ja hammaskiveä. Kolmen maissa kissa siirtyi heräämöön. Arvio oli tunnin päästä kotiin, joten oli pakko nöyrtyä ja lähteä kauppaan ostamaan lounasta. Tytär ei syönyt edes aamupalaa lähtiessään, kun päätti vasta lähdön hetkellä tulla mukaan.

ev%C3%A4%C3%A4t.jpg

Kissaan siis pumpattiin erinäisiä aineita, nestettä ja lääkkeitä sen verran, ettei rokottaminen samalla käynnillä enää onnistunut. Virtsakivet lähtivät eteenpäin tutkittavaksi ja tulos tulee kuukauden kuluttua. Viiveestä huolimatta tilasin heti kotona virtsakiviä liuottavaa ruokaa ja Zooplussassa sattui tarjous, johon kuului ilmaiseksi samaa merkkiä märkäruokana 6 purkkia.

kissan%20ev%C3%A4%C3%A4t.jpg

Seuraavat askeleet kissan hoidossa ovat

- yhteys akupunktiota tekevään eläinlääkäriin: Solensian uusinta samalle käynnille ja jos voi, myös rokotus ja madotus samalla.

- kontrolli (myös virtsakivistä) 2kk päästä, samalle käynnille pitäisi videoida Shanian liikkumista

- huomenna pitäisi tulla tieto tarviiko virtsasakan vuoksi antibioottikuurin

- suun kontrollikuvaus vuoden kuluttua

Mietin tänään, että katson vuoden loppuun asti miltä kissan hoidon vaikutus näyttää. Jos tilanne paranee, jatkan Solensiaa, Metacamia ja Urinary-ruokaa ja silloin tällöin akupunktiota. Jos hoidon vaikutus on lyhytaikainen hoitojen välillä ja muun ajan on kipeä tai vastetta ei hoidoilla saada ollenkaan, juttelin jo tyttären kanssa jokaisen lemmikin kohdalle tulevasta viimeisestä päätöksestä.

Sen verran stressaava tuo päälle neljän tunnin eläinlääkärikäynti oli, että jos olisin ollut lapsivapaalla olisin kotiutunut Alkon kautta. Mutta en ollut, joten kiitin äänettömästi poikasta, joka myös halusi poiketa karkkilakosta ja tilasin suklaata suklaalla suklaakastikkeessa. Hän sai smoothie-ainekset ja minä sain mudcake-jäätelöä tuunattuna omilla kastikkeilla.

miun%20ev%C3%A4%C3%A4t.jpg

Vaikka postauksesta tulee pitkä, käydään läpi myös päivän talouspuoli:

Toimenpiteet: rtg 1-2 kuvaa muun yhteydessa ja 2 lisäkuvaa, hammasrtg 5-10 kuvaa hammastoimenpiteen yhteydessä, hammaskiven poisto ja sen yhteydessä inhalaatioanestesia, tutkimus 30min 264€

Tarvikkeet 22€

Lääkitykset 61,19€

Laboratorio 81,80€

Röntgen 99€

Hoitajatyö 143€

Hammaslaitteet 30€

Anestesialaitteet 15€

Lääkekäsittelymaksu 5,90€

Toimituskulut 10,01€

Yhteensä 731,90€, joka sisältää jo opiskelija-alennuksen eli alkuperäinen summa oli 741,90€ (alennus annetaan nähtävästi vain toimituskuluista).

Ottaen huomioon, että jokainen tunti lennätti uuden tuhatlappusen silmieni edestä lasku oli suhteellisen siedettävä. Meinasin samaan konkurssiin ostaa ruuankin, mutta 2 kilon säkistä tulee vain vihaiseksi, joten kotona kipitin nettiin ja tilasin ruokaa 8kg 89,29€ plus ilmaiset märkäruuat.

Eläinlääkärin laskun kuittasin opintolainalla. Jos aiemmin lainaa oli varattu 650€/kk, nyt sitä on varattu 568€/kk, kun jaoin jäljellä olevan summan kauden jäljellä oleville 9 kuukaudelle. Ruokatilauksen maksoin puskurista.

Seuraavien askelien kulut ovat tiedossa vasta Solensian osalta: jokainen käynti maksaa rapiat vaille 80 euroa. Hoitaja pistää lääkkeen ihon alle. Pistososaamista olisi itselläkin ja olen pistänyt myös yrittäjäaikana erään asiakkaan kissan lääkekuurin, joten mietin kovasti antaisiko oma kissa pistää lääkkeen. Voi olla, että aluksi käytän hoitajalla, siellä voidaan myös arvioida onko lääkkeestä hyötyä ja jos tämä jatkuu kovinkin pitkään, kokeilen pistää itse.

Akupunktio näyttäisi olevan 75 euron panostus (4krt 280€). Ensimmäiselle kerralle tuo ei riitä, jos vastaanotolla tehdään aiemmin mainitsemani ja jos lääkäri haluaa kovinkin tarkasti tutkia kissan itse. Toki mukana vien sairaskertomuksen ja tämän päiväiset kuvat.

Jos nyt halutaan spekuloida tulevia kustannuksia, laskelma näyttäisi jotakuinkin tältä:

- ruokasäkki kestää n. 2,5kk eli 36€/kk

- Solensia-käynti 80€/kk

- akupunktio 37,5€-75€/kk

- rokotus 37€-42€

- madotus ?€

- kontrollikäynti... ei aavistustakaan. Riippuu siitä otetaanko uudet kuvat ja virtsanäytteet.

Käynnin alussa sain täytettäväksi esitietolomakkeen. Yllättäen, mutta viisaasti, lomakkeessa oli myös rahaan liittyviä kysymyksiä. Kysymykseen verinäytteiden otosta, jos se nähdään tarpeelliseksi, en osannut vastata mitään. Kysymykseen siitä, jos minua ei saada kiinni, jätetäänkö hoidon edetessä ilmenneitä hoidon tarpeita täyttämättä, en osannut vastata mitään. Ja varsinkin siihen, onko hoidolla jokin hintakatto, jonka yli menevät ongelmat jätetään hoitamatta vaikka ne olisi tarpeellista hoitaa heti, en osannut kirjoittaa yhtään mitään. Sanoin lääkärillekin, etten pysty sanomaan mitään hintakattoa, että siitä poikki ja kissa piikille, mutta olin varautunut istumaan koko ajan paikan päällä juuri sen vuoksi, että voidaan hoidon edetessä keskustella löydöksistä ja niiden vaatimasta hoidosta.

Tiedän, että harva laittaa maatiaiskissaan murto-osaakaan siitä rahasta, jonka olen jokaiseen kissaani laittanut jo aiemmin saati tämän episodin kustannukset tai että lähtisi sitä tässä määrin hoitamaan. Mie vaan en osaa lopettaa kesken. Eläin on otettu, joten se hoidetaan loppuun asti ja tämän toivon jäävän lapsillekin mieleen, kun aikanaan omaan talouteen hankkivat lemmikkejä. Ja ennen kuin kukaan kerkeää edes kysyä: vaikka kissa menisi piikille huomenna tai varsinkin kaikki hoitoyritykset läpikäyneenä, en kadu euroakaan, jonka olen sen hoitamiseen laittanut. Katuisin vain, jos en yrittäisi inhimilisessä mittakaavassa tehdä kaikkea, mitä tehtävissä on.

Edit: vaikka postauksessa vilahtelee tuotemerkkejä, tämä ei ole mainos.