Olihan tässä sentään pari kuukautta suht rauhallista aikaa raha-asioiden suhteen ennen kuin taas rysähti monesta suunnasta kerralla.

Loppu keväästä sain itseni vakuutettua siitä, etten tarvitse enää Tehyä mihinkään ja erosin liitosta, kuten aiemmin jo taisin kirjoittaakin. Kassan jäseneksi edelleen jäin ja kerkesin jo tuon loppuvuoden jäsenyyden eli 24 euroa maksaakin. Pari viikkoa tuon jälkeen juohtui mieleen, että vakuutusyhtiössä olivat vakuutusteni ottamisen aikaan kovin kiinnostuneita siitä olenko Tehyn jäsen ja silloin olin. Siispä yhteydenotto Ifiin ja kyselyä heille siitä, kuinka ero vaikuttaa vakuutuksiini. Ja vaikuttihan se:

- henkivakuutuksestani maksan tällä hetkellä 240€/v. Eron jälkeen vakuutus olisi tarvinnut uuden terveysselvityksen ja hinta olisi ollut 501€/v.

- tapaturmavakuutukseeni kuuluu lyhytaikainen työkyvyttömyysturva, josta maksan tällä hetkellä 40€/v ja eron jälkeen 105€/v.

Vakuutukseni olisivat siis nousseet 326€ vuodessa. Tehyn jäsenmaksua maksan n. 10€ kuukaudessa. Sanomattakin selvää, että liityin pikaisesti takaisin Tehyyn ja vakuutukset ovat entisellään voimassa.

Heinäkuun alussa Kelan asiointipalveluun ilmestyi viesti asumistuen tarkistamisesta. Pitäisi laittaa hakemusta sisään tai rahantulo loppuisi kokonaan. Itse asiassa tuossa asiassa olin itse Kelaa nopeampi, koska laitoin hakemuksen sisään jo 1.7 sillä perusteella, että ansiosidonnainen päiväraha oli uudelleen laskennassa ja tiesin, että määrä tulisi pienenemään. Halusin siis tuon otettavan huomioon jo ennen tarkistuspäivämäärää eli elokuun alkua. Päätöstä uudesta asumistuesta en ole vielä saanut, koska tänään sain vasta päivärahapäätöksen.

Heinäkuun 1. päivä klo 00jarisat laitoin Terveydenhuoltoalan työttömyyskassaan ansiosidonnaisen päivärahan hakemuksen kesäkuun osalta. Normaalisti päivärahapäätös ja sitä myöten päivärahatkin ovat tulleet ensimmäisen viikon aikana, mutta nyt ei. Pitkällisen kyselyn jälkeen sain heinäkuun puolivälissä kesäkuun kahden ensimmäisen viikon päivärahat ja lisäselvityspyynnön eli halusivat kesäkuun palkkalaskelman. Sen heille toimitin 16.7 ja päätöksen kesäkuun loppupuolen rahoista sain tänään eli 6.8. Jostain syystä en päässyt lähettämään heinäkuun hakemusta ennen kuin 3.8, palvelusta oli pyyhkiytynyt pois kaikki minun tiedot. Onneksi en kuitenkaan joutunut odottamaan heinäkuun päätöstä yhtä pitkään kuin kesäkuun päätöstä. Tosin kesäkuun myönteisen päätöksen jälkeen heinäkuun kielteinen päätös oli aikamoinen yllätys.

Olin ollut heinäkuussa töissä 9 tuntia 20 minuuttia liikaa, joten en saa heinäkuusta senttiäkään päivärahaa.

Normaalisti olisin ainakin lievästi huolissani tämän kuun laskuista ja tiedän, että monessa perheessä tuommoinen päätös olisi katastrofi, mutta ei meillä. Tilanteen pelastivat 4.8 tilille tulleet 1224,04 veronpalautuseurot. Alkuperäinen ajatushan oli maksaa tuolla summalla pienempi pankkilaina pois, mutta en tuota liikettä uskaltanut tehdä päätösten viipyessä vaan maksoin yhtä vaille kaikki velkaerät tältä kuulta. Toisin sanoen palkankin tullessa vielä kuun puolessa välissä voin suurimman osan kesäkuun päivärahoista laittaa säästöön ja näin alkaa taas tosissaan kerryttämään puskuria.

Mitenkäs sen päivärahan sitten kävi? Arvioin jo pienessä mielessäni, että päivärahan määrä laskee parisenkymppiä ja aika hyvin arvioni piti paikkansa. Aikaisempi summa oli rapiat yli 90 euroa, nykyinen summa on 76,63€. Odotan verotuksen ja asumistuen kompensoivan pudotusta. Ja tiedän jo sanoessani miten laskelmoivalta ja ahneelta kuulostan. Joku voisi jo sanoa, että tekisit enemmän töitä ja kompensoisit kaikki tuet palkkatuloilla. Jos lisätunnit töissä toisivat takuuvarmasti lisää tuloja, olisi näin ehkä mahdollista tehdä. Toistaiseksi kuitenkin näin ei ainakaan provisiopalkatulla alalla ole (enkä tiedä tuleeko taksiala ikinä toipumaan entiselleen koronan käsittelystä), joten lisäpalkkatulot vaatisivat toisen työn. Toki mielessä on käynyt moneen kertaan herätänkö toiminimen taas henkiin tai vieläkö teen sairaanhoitajan tutkinnolla sittenkin jotain, mutta muistelen, että mulla on pari kakaraa, joita myös haluaisin nähdä...

Jos mitään niin sen olen taas näissä rahaviivästysjutuista oppinut, että pitää säästää ja sijoittaa. Tässäkin oma nurinkurinen ajatteluni on nähtävissä siinä, että vaikka joka paikassa sanotaan, ettei pidä sijoittaa sitä rahaa, jonka tarvitsee jokapäiväiseen elämiseen minä sijoitan ensin ja katson sitten mitä jää jokapäiväiseen elämiseen. Edelleenkin budjetti on lyhyt ja täysin päinvastainen, kuin mitä kaikki puhuvat, mutta näillä mennään. Säästöön jää rahaa ja sijoituksiin menee joka kuukausi jotain. Itse asiassa jo toukokuussa perustin Nordeaan arvo-osuustilin ja olen sinne joka kuukausi ostanut osakkeita. En tästä aiemmin ole kehdannut mainita, kun en ole pystynyt perustelemaan itselleni miksi saisin jemmata rahaa samalla, kun olen velkaa (varsinkin kirjanpitäjälle vaikka ekstralyhennyksiä olen tehnyt myös tälle taholle), mutta tämä pari kuukautta on taas näyttänyt sen, miksi sitä rahaa pitää jemmata vaikka sitten osakkeisiin. Myös lapsille on perustettu osakesäästötilit Nordeaan ja Pohjois-Karjalan sijoittajanaisten tapaamisen jälkeen perustin myös itselleni osakesäästötilin samaan paikkaan. Seuraava askel on siis opetella treidaamaan ja hankkia lisää tietoa arvometalleihin ja raaka-aineisiin sijoittamisesta.

Tuosta tapaamisesta pitää kertoa vielä sen verran, että meillä on facebookissa ryhmä Pohjois-Karjalan sijoittajanaiset (tervetuloa ryhmään kaikki alueella asuvat ja asiasta kiinnostuneet :) ). Jäseniä on jo muutama kymmenen naista ja meillä oli ensimmäinen tapaaminen heinäkuussa. Tapaaminen oli hyvin mielenkiintoinen ja sain sieltä itsekin monta uutta ideaa. Toki ongelmahan on se, että eniten kiinnostaa kaikki ja akuuteimmat opiskelukohteet olisivat nyt osake- ja asuntosijoittaminen, mutta esim. yhteismetsäosuus olisi aika kiinnostava juttu... Seuraava tapaaminen päätettiin pitää syyskuun paikkeilla ja kaikki toivovat lisää naisia mukaan.