Sainkin jo palkkakuitin kahdesta tässä kuussa tekemästäni keikasta ja yllätys oli melkoinen. Verorajani ovat siis 26% 838,89 euroon saakka ja tuon jälkeen 42%. Tällä hetkellä tuntipalkkani on 15,11 euroa. Tuohon tulee päälle iltalisät 15%, sunnuntailisät 100% ja yölisät 40%, sekä lomakorvaukset, joten ensimmäisestä yöstä eli su-ma yöstä verotettavaa tuloa kertyi 288,85 euroa. Toisin sanoen 300 euron raja tuli käytettyä jo ensimmäisen keikan aikana. Toisesta yöstä eli la-su yöstä kertyi verotettavaa tuloa 390,94€. Joten yli meni heittämällä. En todellakaan osannut aavistaa tätä. 679,79 euron vaikutus päivärahoihin on jotakuinkin näin: 300 euron ei pitäisi vaikuttaa mihinkään, joten jäljelle jää 379,79 euroa. Tuosta summasta 50% eli 189,90 euroa menee sovitteluun ja tällä hetkellä ainakin käsitän sen niin, että tuo summa vähennetään päivärahoistani. Jos sovittelu tarkoittaakin jotain muuta niin tokihan sen päätöksen saatuani kerron teillekin.

Vuotta on jäljellä kolme hyvää työssäkäyntikuukautta, mutta nyt, kun melkein koko 26% raja on käytetty ei työnteko innosta yhtään. Tokihan tilanne on eri, jos pätkälle joudun (kyllä, juuri oikea sana tällä hetkellä), mutta päivärahojen yhdistäminen keikkailuun näyttää aika hankalalta. Jo seuraavasta yövuorosta tuo raja tulee täyteen ja menee jo ylikin. Periaatteessa työssäkäyntiäni kannattaisi rajoittaa niin, ettei se menisi ollenkaan yli 300 euron, joten kaikki tuota pienemmät summat olisivat vain kuukausibudjettiin plussaa ja saisin täydet päivärahat. Kun sanotaan, että asumistuki (jota myös siis saan) passivoi ihmisiä, olen vähän mietiskellyt, ettei minua passivoi asumistuki. Minua passivoi verotus. Ja kuitenkin itseni tuntien, keikalla käyn vaikka veroprosentti ois mikä.

Ai, miksi "joudun" töihin, jos seuraava pätkä tipahtaisi eteen? Mulla on ekaluokkalainen, joka ei ole ikinä joutunut olemaan yksin. Hän ei osaa lähteä kouluun yksin ja nyt vasta ollaan opeteltu iltapäiväyksinoloa. Tunti on tällä hetkellä maksimiyksinoloaika. Valitettavasti luulin, että työt jatkuisivat yötöinä vielä tämänkin talven (ja ehkä siitä eteenkinpäin), joten en edes hakenut iltapäiväkerhopaikkaa, koska emme sitä oikeasti olisi tarvinneet (ja kaikki päivätyöläisetkään eivät kerhopaikkaa saaneet). Nyt toki, jos päivätöihin joudun, kerhopaikka olisi ollut hyvä, mutta sitä ei ole eikä lapsi osaa olla koko iltapäivää yksin, joten en todellakaan tiedä miten lapsen hoidon järjestäisin, jos yht'äkkiä työllistyn. Siksi se olisi tällä hetkellä "joudun" eikä "pääsen".

.Laskin muuten juuri mitä tienaisin, jos tämmöiset tulot hakisin joka viikonloppu. 2700 euroa sanoi laskin. Ei huono...