Poikasen koulutie alkoi ja sitä mukaa 1.8 alkaen tuloni tippuivat 78 prosenttiin aiemmasta. Tuon kunniaksi hain asumistukea. Hakemuksen laitoin sisään 22.6, ajattelin, että päätös kerkeää tulla ajoissa ja minä pystyn paremmin ennakoimaan tuloni. Noh. Sen viiden viikon aikana, kun tuosta asiasta Kelan kanssa väänsin, siitä saatiin aikaan sellainen show, että pakkohan miun on jakaa se teidänkin kanssa:

22.6

Hei,
lähetin teille äsken asumistukihakemuksen. Toivon, että ratkaisette hakemuksen arvioidun palkkatulon mukaan, muutoin voin toimittaa teille palkkakuitin vasta syyskuun lopussa.

29.6

Hei,
lähetin teille aiemmin viestin koskien asumistukihakemustani. Tänään sain tekstiviestin liitteidenlähettämisestä, mutta edelleenkään se ei onnistu 2.7 mennessä. Yritin tästä soittaakin teille, mutta eihän teille puhelimella läpi pääse.

Siispä ongelma on tämä: tuloni putoavat 1.8 alkaen n. 78prosenttiin normaalista palkkatulostani. Tämä tosin ei näy kunnolla vielä 31.8 palkanmaksussa eikä palkkakuitilla, koska tuossa maksussa tulee vajaatuntisen kuukauden peruspalkka, mutta normaalituntisen kuukauden lisiä sekä lomarahat. Todellinen tilanne tulee näkyviin vasta 30.9 palkanmaksussa ja palkkakuitissa. Lähetän teille siis vasta syyskuun palkkakuitin ellei hakemusta voi ratkaista siihen arvioimani tulon mukaan. Ilmoittakaa minulle kummin tehdään.

20.7 Kela vastaa:

Hyvä asiakas

Toimittamasi selvityksen mukaan olet osittaisella hoitovapaalla ajalla 1.8.2018 - 2.9.2018. Hoitovapaan jälkeiselle ajalle tuloksesi on huomioitava palkka kokoaikaisesta työstäsi. Voimme arvioida palkkasi osittaisen hoitovapaan ajalle selvitystesi perusteella. Tämänhetkinen vuokran määrä ei myöskään käy ilmi toimittamistasi asiakirjoista. Lähetämme tämän viestin, koska tarvitsemme seuraavat liitteet asumistukihakemukseesi:

- Viimeisin palkkalaskelma kokoaikatyöstä

- Selvitys vuokran määrästä

Toimita liitteet 3.8.2018 mennessä Kelaan. Voit lähettää liitteet verkkopalvelussa vastaamalla tähän viestiin. Jos emme saa liitteitä, joudumme mahdollisesti hylkäämään hakemuksesi tai lakkauttamaan asumistukesi.


Ystävällisesti

Kela

Ja minä vastaan:

Hei,
teillä on jo monta vuotta sitten toimitettu vuokrasopimus, josta eivät tiedot ole muuttuneet tähän päivään mennessä. Pitääkö silti toimittaa sama paperi uudestaan? Vuokra on siis edelleen 671,20€/kk.

Hoitovapaa päätös on tehty 2.9 asti, koska minulla ei ole työsopimusta jatkoon. Viimeisimmän tiedon mukaan 2.9 alkaen olen jäämässä työttömäksi. Teen joka tapauksessa uuden hakemuksen tuosta lähtien, joten ymmärrettävistä syistä en hyväksy päätöstä kokoaikatyön palkan mukaan tehtynä :)

25.7 huomasin ihan outoja liitepyyntöjä sivulla, joten hieman avauduin:

Hei,
miksi sivuillani lukee, että 2.7 mennessä olisi pitänyt toimittaa:

Kopio palkkalaskelmasta, josta ilmenee viimeisin palkka sekä edellisen ja kuluvan kalenterivuoden tulot. Kopio työsopimuksesta, mikäli kyseessä on alkava tai määräaikainen työsuhde.

?

En ollenkaan ymmärrä miten asumistukeen vaikuttaa työsopimus tai varsinkaan minkään kalenterivuoden tulot? Ikinä ennen ei ole tuommoisia kyselty ja aina on onnistunut tehdä päätös ilmoittamani tuloarvion mukaan. MIKSI se ei näytä tällä kertaa onnistuvan?

En ymmärrä yhtään tätä jumalatonta jahkaamista tässä asiassa. Muuten soittaisin teille, mutta eihän teille pääse nykyisin puhelimella läpi. Ikinä.

 

26.7 Kela vastaa:

Hei,

koska tulosi eivät jatku muuttumattomina kolmea kuukautta asumistuen myöntöajankohdasta alkaen, tulot huomioidaan keskiarvotulona. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki tulot, jotka henkilö saa seuraavan 12 kuukauden aikana. Tämän vuoksi tarvitsemme selvityksen tuloistasi myös 3.9.2018 alkaen.

Jos jäät työttömäksi 3.9.2018 alkaen, ilmoita arvio ansiopäivärahan bruttomäärästä muodossa e/pv, jos aiot hakea työttömyysetuutta työttömyyskassasta.

Ilmoita tiedot vastaamalla tähän viestiin 9.8.2018 mennessä. Jos emme saa selvitystä, joudumme mahdollisesti hylkäämään hakemuksesi tai lakkauttamaan asumistukesi.


Ystävällisesti

Kela

Ja minä vastaan:

Hei,
laskurin mukaan ansiosidonnainen päiväraha tulisi olemaan 100€/pv. Päätöstähän tuosta ei todellakaan vielä ole, tuo on liiton sivuilla olleen laskurin arvio.

Tämäkö nyt riittää asumistukipäätöksen tekoon?

Ja tuo näytti riittävän, koska päätös oli juuri ennen kuun vaihdetta ilmaantunut asiointipalveluun. Itse asiassa sain elokuusta tuplat siihen nähden mitä laskuri antoi, mutta jatkossa aikalailla sen mitä arvelinkin saavani. Ihan hyvä juttu, mutta nyt taas ymmärrän miksi kaikki ihmiset eivät hae kaikkia heille kuuluvia etuuksia. Meinasi ehkä jossain vaiheessa kärventyä se viimeinenkin hermo tämän kanssa, koska ennen vuoden vaihdetta vielä saman asian pystyi ratkaisemaan ilman yhtäkään liitettä (joita en siis tälläkään kertaa toimittanut ja simsalabim, onnistuihan se lopultakin) ja puolessa ajasta. Mietinkin jo, että jos päätöksen arvo tulee olemaan n. 100 euroa niin miten paljon tuon päätöksen tekemiseen on kulunut rahaa palkkakustannuksina yms. kuluina? Luulisin, että enemmän kuin tuo satanen.