Olen tässä kuukauden päivät uppoutunut talous- ja varsinkin velanmaksu- ja säästämisaiheisiin blogeihin. Yhteisiä neuvoja näyttäisi olevan snowballing ja velkojen maksu suurimmasta korosta pienimpään. Uutena juttuna törmäsin pari viikkoa sitten velkatsunamiin.

1. Snowballing

Snowballing eli lumipalloefekti tarkoittaa sitä, että maksetaan velat suuruusjärjestyksessä pienin ensin ja suurin viimeisenä. Otetaan aina loppuunmaksetun velan lyhennyssumma ja lisätään se seuraavan velan lyhennyssummaan. Eli kulutusta ei kasvateta vaan aina seuraavan velan lyhennyssummaa. Eli jos on velka 1. 5000€ ja lyhennys 200€, velka 2. 3000€ ja lyhennys 150€ ja velka 3. 1000€ ja lyhennys 50€. Kun velka 3 on maksettu, lisätään sen lyhennykseen käytetty 50€ velka 2. lyhennyserään eli velka 2. lyhennetään tästä lähtien 200€. Kun velka 2 on maksettu, lisätään tuo 200€ velka 1. lyhennyserään eli velka 1. lyhennetään jatkossa 400€.

Aluksi ainakaan en pysty tätä tekemään. Tarvitsen hiukan väljyyttä kulutusvaraan, joten pienimpien velkojen lyhennyseurot menevät vararahastoon, jos eivät suoraan kulutukseen.

2. Velat korkojen mukaan

Snowballing toimii nopeiten, jos velat maksetaan pois suuruusjärjestyksessä. Velkoja voi myös maksaa pois sitä mukaa missä velassa on suurin korko ja maksaa vasta viimeisenä se velka, jossa on pienin korko.

Tätä olen joskus harkinnut, mutta lumipalloilu pienimmästä suurimpaan on myös psykologisesti minulle helpompaa, joten en tälle menetelmälle ole uhrannut paljonkaan ajatusta.

3. Debt tsunami

Debt tsunami eli velkatsunami unohtaa kaikki järkevät perusteet velkojen maksujärjestyksestä ja laittaa maksamaan ensin sen velan, joka ärsyttää eniten.

Itse kun olen nähtävästi tunteiden vietävissä tässäkin asiassa, tulen todennäköisesti "käyttämään" tätä menetelmää. Ensimmäisenä listallani onkin tvr:n maksut. Toisaalta olen niihin varannut kuukauden tuloista lapsilisät, mutta esim. tämä kuu näyttää siltä, että pystyisin maksamaan myös toisenkin samanlaisen erän aina alkukuun tuloista. Toisin sanoen saisin tuon pois syyskuun lapsilisistä joulukuun sijaan. Toisena ovat verot. Ja Varma. Nämä ovat myös ne mitkä pelottavat eniten. Jos en pysy maksuohjelmissa, nämä menevät herkimmin ulosottoon.