Aina aika ajoin muhun iskee hirveä maailmantuska. On jo pitkään ahdistanut tavaran määrä, kulutukseen kannustus, se, miten hukutaan muoviin, kemikaalien määrä, ja se mitä tästä maapallosta on oikeesti jäljellä minunkin lapsille, kunhan tässä vielä muutama kymmenen vuotta eletään eteenpäin. Kierrätystä olen harrastanut viimeiset neljä vuotta näin:

- rikkinäiset vaatteet ja kengät lumppulaatikoihin vaatekauppoihin, ehjät vaatteet siskolle tai Konttiin.

- muovit muovinkeräykseen.

- lasit, metalli, pahvit ja kartonki, biojäte ja paperi taloyhtiön laatikoihin.

- leluista rikkinäiset toki sekajätteisiin tai muovinkeräykseen, mutta ehjät joko myyntiin tai annettu eteenpäin.

- huonekaluista osa on ostettu Torista ja sieltä katson ensin, jos jotain olen ostamassa. Samoin ylimääräisiä on myyty tai esim. Lundian osia annoin eteenpäin.

- samoin Torista tulee lasten ulkoliikkumisvälineet eli sukset, luistimet, pyörät, pulkat yms. Ihan ohuesti harmittaa, etten katsellut Torista myös rinkkaa ja muuta jo ostettua eräilyvermettä, mutta katellaan tästä eteenpäin.

Nyt, neljänkympin kriisissäni, haluaisin laajentaa tätä ekologista ajattelua ruokailuun, kylpyhuoneeseen, ruokaostosten tekoon yms. ja viime yönä töissä löydettyäni Kokonaisen blogin (https://kokoelamaedessa.blogspot.fi/ ) haluan kyllä entistä enemmän kiinnittää huomiota tuohon muovin määrään, mitä itsekin kotiin kannan. Olen nyt tehnyt ajatustyötä tehdäkseni seuraavia muutoksia:

- shampoot, suihkugeelit yms. litkut vaihdan palashampoohon tai marseille-saippuaan, joka käy koko kropan pesuun ja samaa aion kokeilla lapsille (tai ostan lapsille tarkoitettua ekologista pesuainetta). Tämä ei kokonaan ole uusi asia, monta vuotta sitten käytin Ecoverin pyykkiainetta ja vessapesuainetta. Vessa-ainetta on itse asiassa vieläkin. Käyttö loppui kalliiseen hintaan ja saatavuusongelmaan. En tiennyt silloin, että marseille-saippua olisi niin monikäyttöinen kuin näyttää netin mukaan olevan.

- vaihdan kuukautissuojat kuukuppiin. Tämäkään ei ole uusi asia, mutta monta vuotta sitten nykyinen ex-mies laittoi kuukupin vahingossa roskiin, enkä ole uutta ostanut. Nytpä ostan.

- kodin siivoukseen käytän ruokasoodaa, etikkaa, marseille-saippuaa (hiutaleina pyykinpesuun, palasta pyöräytän tiskiin) pyykkiin kokeilen taas myös pesupähkinöitä (edellinen kokeilu maksoi 500€, kun kissa nielaisi pesupähkinän ja käytettiin lääkärissä viisi kertaa ennen kuin leikkasivat).

- aion kokeilla hammastahnan ja muun kotikosmetiikan tekemistä, lapsille ehkä ostan ekologista hammastahnaa, jos eivät suostu käyttämään omatekemää hammastahnaa :) Näihin voin myös piilottaa aromaterapeuttiset öljyt, joita en ole saanut myytyä, mutta en halua myöskään lutrata sellaisenaan päälleni, koska olen tottunut hajusteettomuuteen. Näihin voisi käydä myös töihin aikoinaan ostamani pohjaöljyt (1,5l eri pohjaöljyjä), joita en myöskään ole saanut myytyä.

- eniten ajatustyötä vaatii muovikasseista luopuminen. Pikkupusseja keräsin aikoinaan kissapusseiksi, mutta kun ne alkoivat hajota hiekkapusseina, lopetin niiden pyytämisen. Ja nykyisin onkin kissaroskis, johon tarvii vain ison pussin (oma kasetti). Mutta ne isot ostoskassit. Ne on ihan liian helppo kopata kassalta ostoksia varten ja varsinkin, kun olen käyttänyt niitä sekä roskapusseina että muovienvientikasseina (siis kippaan muovit pusseineen astiaan) olen kovasti miettinyt miten järjestän muovien viennin ja ostanko sitten niitä pieniä pusseja sekajätteitä varten. Ja millä taialla saan itseni muistamaan ottaa aina kauppakassit mukaan?

- hevi-ostoksia varten ostan kestopussit.

- tiskiharjat aion vaihtaa ekologisiin tiskiharjoihin. Löysin netistä kohtuuhintaisen tiskiharjan, johon on vaihtopäitä myynnissä. Yksi pää pitäisi kestää käyttöä parikin vuotta, joten haukkuu kyllä hintansa. Löysin myös bambuhammasharjoja, mutta nämä ehkä koen vielä kalliiksi, kun pitää kuitenkin vaihtaa monta kertaa vuodessa.

- ja toki se ruokapuoli. Kokonainen on vegaani. Itse en kyllä tuohon ihan vielä ainakaan repeä, mutta punaista lihaa aion vähentää entisestään tai korvata sen soijalla (hieman voi opetteluttaa...) kalaa haluaisin syödä enemmän ja lapset tykkäävät enemmän kanasta kuin sika-naudasta ellei lehmä ole lähitilan nautaa (ilman sikaa siis), mutta siis kasviksia. Enemmän. Kiitos.

- aion hemmotella itseäni joogatunneilla. Keväällä aion ostaa kortin joogatunneille. Löysin toki netistä videoita pilvin pimein, mutta se hengityksen opettelu vaatii ehkä jonkun ohjatun tunnin ennen kuin alan yksin asanoita vääntämään. Tämä ehkä vaatii sen, että joudun ottamaan lapset aina mukaan enkä edes joka viikko pääse tunnille, mutta hitto sentään. Haluan itselleni toisenkin harrastuksen. Piste.

Jos tämän vuoden aikana saan tehtyä edes jonkin näistä muutoksista ja sen myös pidettyä, olen tyytyväinen. Toki lähden jahtaamaan kaikkia, mutta periaatteessa listan saavuttaminen vaatii perusteellisen elämäntapojen muutoksen, mikä tunnetusti on ihmiselle vaikeaa. Poisoppiminen ja uuden oppiminen entisen tilalle vie aikaa, joten sitä aion nyt itselleni antaa. Ja tokihan tässä jahtaan myös sitä, että opetan samalla kaksi muuta ihmistä ekologisempaan elämään, jotka sitten aikanaan voivat opettaa omat lapsensa tai muita ihmisiä ympärillään asian saloihin.