Pirun Putte minkä teki. Alkuperäinen suunnitelma oli maksaa OPR:n laina pois. Sitä varten tyhjensin käyttöluottojen käyttövarat ja möin rahastoja. Sitten Putin lähti käymään Ukrainassa ja vaikka en ole panikoivaa tyyppiä omaankin vatsanpohjaan asettui kysymys "Mitäs jos Putin tulee käymään täälläkin?" Muutaman päivän istuin rahojen päällä ennen kuin päätin perua lainanmaksun. Lainaa varten olisin joutunut tyhjentämään kaikki säästönikin,mutta jotenkin se alkoi tuntua melko huonolta idealta. Samalla sain tietää erään läheisen akuutista rahaongelmasta, jonka päätin auttaa pois päiväjärjestyksestä. Lainarahoja on siis käytetty 533 euroa ja loput palautin tänään. Norwegianiin laitoin kaikki nostetut takaisin ja Tuohiluottoon laitoin 310 euroa. Tuo 533 euroa jääköön OPn käyttöluotolle eli sinne en palauttanut mitään.

Sen tuhat euroa, jonka kerkesin rahastoistani ulostaa olen käyttänyt oman mielenrauhan ostamiseen. Tyhjensin jokaisen reseptistä joko kaikki tai edes jossain määrin järkevän määrän lääkkeitä (esim. en edes tiedä miten paljon olisin saanut lasten kipulääkkeitä ulos). Laitoin kotivaran kuntoon. Ostin retkikeittimen ja siihen spriitä. Käytin tytön passikuvassa ja tilasin passin (tämä tarvitaan myös tytön pankkikorttia varten, joten olisi ollut edessä joka tapauksessa).Vielä ajattelin hankkia talvimakuupussin ja radion, jota en toivottavasti ikinä tarvitse. Ostoslista kuulostaa ehkä panikoimiselta, bunkkeriin kaivautumiselta ja paon valmistelulta, mutta etsikääpä netistä mikä tahansa lista kotivarasta tai siitä miten pitäisi olla varautunut säilymään hengissä ihan vaan kotona edes 72 tunnin ajan. Taitaa kaikki hankintani tytön passia lukuunottamatta löytyä miltä tahansa kotivaraan liittyvältä listalta. Itse asiassa kaikki nuo ovat olleet ostoslistallani jo pitkään ennen Putinin mielenhäiriötä, mutta nyt tuntui olevan aika hyvä aika tehdä hankintoja.

Varmaankin olette huomanneet, että pörssi on heilunut aika mielenkiintoisissa lukemissa. Normaalisti olisin syöksynyt ostoksille, mutta kumma kyllä toistaiseksi ei ole tullut mieleenkään sijoittaa rahaa osakkeisiin. Ennemminkin olen miettinyt nostanko käteisvaroja pankista vai ostaisinko kultaa ja hopeaa. Toistaiseksi en ole tehnyt kumpaakaan. Siinä missä osakkeet ovat alennuksessa, jalometallien hinta on noussut ihan kunnolla. Käteistä en muuten vaan ole oikein tottunut pitämään kotona, joten useamman sadan euron pitäminen patjan alla ei oikein houkuttele.

Jokainen on varmasti huomannut myös polttoaineiden, sähkön ja ruuan hintojen nousun. Tai jos ei ole, kävelee laput silmillä tai on omavarainen jokaisessa e.m. asiassa (onneksi olkoon, kaupungissa ei ihan onnistu vaikka halua olisikin). Vaikka polttoaineen hinta on ennätyslukemissa, ei se ole oikeastaan vaikuttanut omien ajojen määrään oikein mitenkään. Huviajelua en ole ikinä harrastanut, kaupassa on pakko käydä ja lapset pitää viedä harrastuksiin. Ainoa muutos on se, että taidan tästä lähtien tankata ABC:lla ja ottaa edes bonukset pois. Lisäksi pyöräilykausi alkaa välittömästi lumien hävitessä. Sähköstä aloin rankuttaa lapsille jo syksyllä, mutta töitä teettää vielä muistaa sulkea sähköt katkaisemisesta varsinkin, jos en ole vieressä vahtimassa. Ruuan hinta taas...no, minkäs teet. Syötävä on. Kauppojen omia merkkejä on käytetty tähänkin asti vaikka mieli tekisikin tukea kotimaisia tuottajia ostamalla niitä tuotteita, joista saavat paremman korvauksen. Hävikkiä ei oikein ole enää vähennettäväksi. Punalappuiset ja tarjoushaukkailu on jo käytössä. Olenko unohtanut jotain? Seuraava askel ruuasta säästämisessä on varmaankin dyykkaus.