Edellisessä postauksessa hieman valotin aikajanaa, jonka kuluessa kaukainen haave muuttui päätökseksi, mutta ennen kuin tämäkin tuomitaan impulssiiviseksi hetken mielijohteeksi valotetaan hieman taustaa:

Lukiossa ollessani eräältä läheiseltäni lähti kuulo. Siis yllättäen ja pyytämättä kokonaan huspois. Hänen kotiinsa tuli joku nainen opettamaan meille puhutun viittomia ja mie tykkäsin siitä silloin ja oon mietiskellyt asiaa tähän päivään asti. Joskus lainasin viittomien "sanakirjan", mutta en ole mitään kieliä osannut oikein yksin opiskella, joten se jäi siihen. Aika ajoin olen katsellut missä päin olisi alaan liittyvää koulutusta, mutta jokainen koulutus olisi vaatinut paikkakunnan vaihdon. Ensimmäisen kerran tänä kesänä törmäsin tulkkauksen ja kommunikaatio-ohjauksen koulutukseen, joka järjestetään monimuotona Humakin Kuopion kampuksella. Jonkin aikaa mietin ihanko nyt taas oikeasti kouluun, mutta päätin miettiä tuota vasta sitten, jos saisin opiskelupaikan.

Oikeastaan jo vuoden päivät olen mietiskellyt vieläkö jaksaisin opiskella uuden ammatin. Tai haluaisinko. Tai löytäisinkö alan, jossa olisi nykyistä parempi palkka, olisi liikkuva ja yhtä mielenkiintoinen työ kuin nykyinen. Onneksi löysin, koska taksikyytien määrässä on tulossa muutoksia eli tulot uhkaavat laskea ainakin sillä saralla. Vaihto uuteen ammattiin tuo valmistuttuani noin 1000 euroa lisää bruttopalkkaan. Todennäköisesti sittenkään en lopeta taksityötä kokonaan, tykkään siitä työstä ja avustajana jatkan niin kauan kuin nykyinen avustettava minua tarvitsee.

Samaan aikaan ennakkotehtävien kanssa olen askarrellut eri opintojen rahoitusvaihtoehtojen kimpussa. Periaatteessa vaihtoehtoja on kolme, ellei halua käydä entiseen tapaan töissä ja täyttää jo valmiiksi kortilla olevat vapaahetket täyspäiväisillä opinnoilla. Itsehän en näin halunnut tehdä, joten vaihtoehdot ovat nämä:

1. muuntokoulutus

- ansiosidonnainen päiväraha n. 100€/pv

- asumistuki laskurin mukaan n. 278€/kk

- elatusmaksut 369,44€/kk

- lapsilisät 336,32€/kk

- ed.valv. palkkio 36,66€/kk

= n.3170€/kk

Kysyin työkkäristä vieläkö voisin opiskella toisen tutkinnon muuntokoulutuksena. Rouva sanoi, että mulla on kaksi vuotta käytettävissä ja täytä selvitys. Selvityksen täytin ja vastaus oli: sairaanhoitajan työtä voi tehdä muutoinkin kuin vuorotyönä, joten uusi tutkinto ei ole paras tapa tukea työllistymistäni.

Joten se siitä.

2. aikuiskoulutustuella kouluttautuminen

- aikuiskoulutustuki n. 1000€/kk (veronalaista tuloa)

- valtion takaama opintolaina 650€/kk

- asumistuki laskurin mukaan n. 574,40€/kk

- elatusmaksut 369,44€/kk

- lapsilisät 336,32€/kk

- ed.valv. palkkio 36,66€/kk+ palkkatuloja yht. <250€ asti/kk

= n.3180€/kk

Tämä vaihtoehto on varsin epävarma. Aikuiskoulutustukea saan (jos siis saan) 15 kuukautta, jonka jälkeen rahoitan opinnot muulla tavalla. Hallitus aikoo lakkauttaa koko järjestelmän, joten jos tuota meinaa hyödyntää niin aika on aikalailla nyt samalla toivoen, ettei jo myönnettyjen tukien maksamista keskeytetä, jos lakkautus toteutuu. Minun kohdalla asiaa mutkistaa osa-aikaisuus. Laskin ajopäiväkirjasta vuoden tuntien keskiarvon (22h/vko), joka ylitti vaaditun 18h/vko määrän, joten voisi luulla, että tuota tukea saisin. Summa jää auttamattoman pieneksi, koska tukeen huomioidaan vain sen työn palkka, josta on jäämässä opintovapaalle. Mutta. Tuki haetaan joka kuukausi jälkikäteen ja sen määrää laskettaessa huomioidaan kaikki hakukuukauden aikana maksetut palkkatulot. Ilmeisesti 250 euroon asti saa tienata ilman, että se vaikuttaa tuen määrään, mutta tuo tulee täyteen jo yhdellä yövuorolla avustamisessa, joten summa tulee ylittymään joka kuukausi. Tukioikeus on haettu heti, kun otin opiskelupaikan vastaan, mutta päätöstä en ole vielä saanut.

3. opintotuella opiskelu

- opintotuki 401,43€/kk

- valtion takaama opintolaina 650€/kk

- asumistuki laskurin mukaan 574,40€/kk

- elatusmaksut 369,44€/kk

- lapsilisät 336,32€/kk

- ed.valv. palkkio 36,66€/kk

- palkkatuloja n.1500€/kk (tämä toki vaikuttaa asumistukeen, joka laskurin mukaan olisi 443,02€)

= n. 3723€/kk

Tätä vaihtoehtoa harkitsin vakavasti ensimmäiseksi tueksi. Minulla on jäljellä 20 opintotukikuukautta, mutta opintotukea ei voi hakea jälkikäteen. Toisaalta tämä olisi varmin, mutta toisaalta, jos aion käyttää aikuiskoulutustukea se on tehtävä nyt. Saan kuitenkin syyskuun alussa normaalin palkkatulon, joten jos en syyskuulta saa kumpaakaan tukea, luulen tietäväni jo syyskuun aikana onko minulla edes oikeutta aikuiskoulutustukeen ja voin sitten hakea tarvittaessa opintotukea. Jos saisin aikuiskoulutustuen, minun tukikuukaudet riittäisivät koko koulutuksen ajaksi. Jos käyttäisin opintotuen nyt ja aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin, minun pitäisi miettiä rahoitus 16 kuukauden opiskelun ajaksi. Siispä päätin jättää tämän yhdistelmän myöhemmäksi.

Lisää numeropohdintaa teen, kunhan saan päätöksiä mistään. Sen kuitenkin olen päättänyt, että opintolainan nostan, sillä turvaan lähipäivien kulkemiset ja perheen ruokahuollon. Lähipäivättömiltä kuukausilta nostan myös, mutta ylipäätäänkin on tavoite käyttää sitä mahdollisimman vähän. Taksityö jatkuu viikonloppuöisin, ellei päivällä ole jotain erikoista ja avustamassa käyn, kun kutsutaan. Näin pitäisi tulotason jotensakin säilyä kohtuullisena, lapset saavat toiveidensa mukaan äidin enemmän kotiin ja äiti voi keskittyä parhaiten opiskeluun lasten kouluaikana. Lapsille puhuin eilen, että tulot saattavat laskea hieman, mutta koulutuksen jälkeen saan parempaa palkkaa. Varsinkin poika otti asian hieman raskaasti, hän ei toivoisi minulle yhtään pienempiä tuloja, joten jotta ei viime talvi toistuisi, en aio puhua lasten kanssa raha-asioista tämän tarkemmin.

Opinnot toteutetaan siis monimuotona, lähipäivien opetuspaikkana toimii Kuopion kampus. Joensuu-Kuopio -väliä olen sahannut työn merkeissä ihan riittämiin, ajomatka tai edes aika ei hetkauta mitenkään. Lähipäiviä on syyslukukaudella 14, joista 2 ensimmäistä elokuun viimeiset päivät ja syyskuussa peräti 6 kappaletta. Laskettiin miesystävän kanssa, että matkakulut per päivä on 50 euron luokkaa ja lisäksi auton käytöstä mietiskellään vähän korkeampaa korvausta kuin nykyinen summa on. Ensimmäisenä aion koulussa kysyä, josko tältä väliltä olisi muita kulkijoita, koska kyytiin mahtuisi.

Lisäksi jo tiedossa olevia kuluja ovat YTHS:n maksu 36,80€/lukukausi (jee, hampaat voisin käydä tarkistuttamassa) ja vakavasti harkitsen opiskelijakuntaan liittymistä 45€/lukuvuosi (27€/lukukausi). Puolesta puhuvat tottakai VR:n ja Matkahuollon alennukset, mutta niistä ei hirveästi ole hyötyä, kun ei aikataulut sovi lähipäiviin. Ainoa mikä houkuttelee on opiskelijahintainen ruoka (muistaakseni siihen vaadittiin aikanaan opiskelijakortti, en tiedä vaaditaanko vielä) sekä Yogobe-palvelun ilmaiskäyttö. Kesälomalta jäi into tehdä venyttelyjä ja nyt olen ruvennut miettimään olisiko jostain nettijoogapilatespalvelusta hyötyä myös, mutta toisaalta videoita löytyy pilvin pimein myös youtubesta.

Lapset olivat ihan innoissaan omien koulujensa aloituksesta, joten käytiin tyhjentämässä erään kaupan koulutarvikeosasto ja muutaman uuden vaatteenkin saivat. Huomasin muuten, että kaupasta ostamalla taidan päästä halvemmalla kuin netin vaatealeja tyhjentämällä. Netin alemyynneistä olen tähän asti ostanut tuleviakin kokoja, mutta nyt tultiin ensimmäistä kertaa siihen, ettei poika olisi enää kelpuuttanut samoja vaatteita käyttöön, kuin mitä kelpuutti jouluna kaappiin odottamaan. Itse olen lähinnä hämilläni. Tarviinko repun? Penaalin, kyniä, kumeja, mitä kaikkea? Opintojen sivuilla lukee, että opiskelija tarvitsee kannettavan tietokoneen, internetyhteyden, kuulokemikrofonin sekä web-kameran, mutta eikö tietokoneen kamera ja mikrofoni riitä? PItääkö kone kulettaa mukana, jolloin tarviis mokkulan mukaan? Paitsi, että enhän tarviis mokkulaa, jos lähipäivinä edes yritän jakaa netin puhelimesta (tai voisiko koulun verkkoa käyttää...). Muuten, internetyhteyden jakamisesta puhelimesta otin lasten kanssa puheeksi, idea sai maailman nopeimman täystyrmäyksen. Ei kuulemma riitä pelaamiseen.

Tätä kirjoittaessa tyttö tuli kiehnäämään kylkeen ja sanoin, että taidan tarvita repun. Kolmen sekunnin päästä hän tuli esittelemään mulle joutavaa reppuaan ja nyt hän on lajittelemassa mulle penaaliin kyniä ja kumeja :) Ehkä nuo kaikki muutkin kysymysmerkit saavat vastauksensa viimeistään 30.8 ensimmäisellä lähipäivällä.