Paljon olen jo muutaman vuoden aikana saanut tätä kohtaa työstettyä ja ostohimoa hillittyä. Silti joitain juttuja on, joista en joko halua tinkiä tai en vaan osaa. Mihin sitten tärvään rahaa sen enempää ajattelematta? No aika moneenkin asiaan:

1. Arcticin tuotteet n. 120€/kk

Tosin näitä en koe tärväämiseksi tai tuhlaamiseksi. Näillä super foodeilla olen saanut meidän perheen sairastelukierteet katki ja omat migreenini asettumaan. En enää uskalla olla ostamatta ja käyttämättä sekä lapsille antamatta näitä tuotteita. Enemmän näistä myöhemmin omassa postauksessa.

2. Lasten synttärit n. 150€/puolivuosittain

Pari vuotta sitten ulkoistin lasten synttärit pomppulinnapaikkaan ja täällä tai vastaavassa paikassa meinasin pitää ne jatkossakin. Lähinnä siksi, ettei tarvitse kutsua koko poppoota kotiini, koska inhoan siivousta. Jos siivoan haluan, että se näkyy edes jonkun päivää, mutta synttäreiden jälkeen mökki näyttää tasan samalta kuin ennen siivousta. Kiitos ei. Tuommoisiin paikkoihin mahtuu kerralla enemmän juhlijoita ja itse asiassa, kun veloitus on tuntiperusteinen eikä nenäperusteinen (riippuen paikasta) voi kutsua paikalle myös niitä, joita näkee muuten harvemmin, mutta joita on kuitenkin kiva nähdä. Tarjoiluun ei tarvitse panostaa niin paljon, kun ei kakarat kerkeä syömään :) ja ohjelma on jo valmiina.

3. Kavereiden lahjat n. 10€/krt

Lehdistäkin on saanut lukea, miten lapset jättää menemättä kavereiden synttäreille, kun ei ole vanhemmilla vara ostaa minkäänlaista lahjaa vietäväksi. Mun budjetti tähänkin asti on ollut n. 10€, jos on esim. sukulaissyndet eikä vaan tuolla hintaa löydy mitään niin sitten katellaan kalliimpaa, mutta musta toi juhliin menemättömyys on niin kamalaa, että ei hitto sentään. Mutta sanoisin, että tässä ois kyllä vanhemmillakin vähän töitä. Yritin nimittäin pienenä opettaa sekä omille lapsille että kaveripiirille, että arvokkain lahja on aika. Tuo toimi ehkä kahtena ensimmäisenä vuonna, mutta pikku hiljaa sieltä alko tipahtelemaan ensin yhdeltä karkkipussia ja toiselta jotain pientä lelua ja olikohan kolmivuotissyndeillä, kun oltiinkin jo "päästy" normilahjoihin eli tavarameri joka kerta.

4. Lelut itselleni n.20€-paljon/harvoin

Näihin ei tule kovin usein törsättyä, mutta ihan olen hurahtanut Legoihin ja erityisesti Elves-legoihin. Nämä olen sallinut itselleni, kun en törsäile niihin mihin aikuiset yleensä eli tupakkaan, alkoholiin tai baareissa käynteihin ja ulkonasyöntiin.

5. Silloin tällöin kotisiivous 70€/2h.

Koska vihaan siivoamista. Piste.

6. Netflix 7,99€/kk

Meiltä joutais telkku kokonaan pois, mutta kun ylevero on vaikka mitä tekis niin seisköön hyllyn täytteenä. Minä ja kummatkin kakarat katotaan Netflixiä aikas paljon, joten olkoon toistaiseksi.

7. Herkut alle 10€/krt

Olen herkkuperse. Lapset myös. Siinä missä lapset syö samaa pussia kolme päivää, minä syön sen pariin tuntiin. Noin kerran viikossa mussutetaan namia. Ehkä vararikko ei tule tästä. Tosin joskus pidin kuukauden ajan kirjaa ostamistani herkuista: saldo oli n. 140€ sen kuun aikana ja pääosin ihan itse mussutin joka päivä jotain. En enää. Onneksi.

8. Auto

Peltilehmä on ihan helvetin kallis vekotin. Jos olisin pysynyt suunnitelmissani, olisin laittanut sen nyt  seisontavakuutukseen. No en pysynyt, joten jos meinaan saada lapset kuuden jälkeen aamulla tarhaan, kuskaan ne kiltisti autolla sinne. Autostakin voisin kirjoitella enemmän myöhemmin.

9. Sirkus, tivoli ja muut huvit

Täälläpäin sirkus ja tivoli tulevat piristämään tylsää juhannuksen aikaa. Meillä ei ole mökkiä, ei edes asuntovaunua ja kummankin vuokraus maksaa aika paljon mansikoita. Siispä mie työnnän lapset muutamaan laitteeseen (n. 30€/vuosittain) ja käydään ihmettelemässä sirkusta (n. 130€/vuosittain). Muumimaailman lupasin jo viime syksynä, joten tämän reissun rahoitan vaikka aikaisemmilla säästöilläni (lupauksen rikkominen ei ole mulle vaihtoehto). Syksyisin on käyty vielä Titi-nalle-konsertissa n. 90€/vuosittain. Siinäpä ne. Ei siis mitään matkusteluja sinne sun tänne. Toivottavasti sitten tulevaisuudessa matkustellaan.

10. Vakuutukset

Voiko vakuutukset laskea edes törsäilyyn? Voi, jos vakuutusturva on ylimitoitettua. Omalla kohdallani varsinkin lasten vakuutukset voisi lukea tähän kategoriaan, meillä kuitenkin on ihan hyvä julkinen terveydenhuolto. Mutta kun se ihan hyvä ei riitä ainakaan mulle. Jokainen, joka on käynyt istumassa muutaman tunnin odotuksen päivystyksessä vaikka ei edes niin kipeänkään lapsen kanssa tietää miten tympeetä touhua se on. Saati, jos vielä on kipeä lapsi. Ja ehkä sisaruskin mukana niin kuin meillä usein on, homma on vielä hauskempaa. Nää reissut ei oo ollu hauskoja ja kun osasin tuon ennustaa, otin hoitokuluvakuutukset jo odotusaikana molemmille. Molempien kohdalla ovat vakuutukset haukkuneet hintansa monesti ja maksan niitä ilomielin vielä pitkälle eteenpäinkin. Vakuutuksista taidan tehdä kattavamman katsauksen myöhemmin.

11. Kirjat

Mun sielu lepää kirja-alessa. Vaikka en kerkeä lukemaan edes niitä, mitä kotona jo on, tarttuu aina mukaan jotain kirja-alesta. Tosin nykyisin ostan enemmän jotain "kehittävää" kirjallisuutta enkä hömpänpömppää, mutta silti. Tarviinko oikeasti lisää kirjoja. No en.

12. kosmetiikka Hoitolatukusta, Dermoshopista, Avonilta

Noin puolivuosittain ostan Dermoshopista shampoot, naama-aineet, suihkutarpeet ja ehkä vähän meikkejäkin n. 50-100€/krt. Viimeksi maaliskuussa pistin melkein koko meikkiarsenaalin uusiksi Avonin tuotteilla ja hinta-laatusuhde on ollut varsin hyvä. Pohjustuksesta lähtien maskarat, huulipunat yms. n.100€, enkä ihan heti aikonut tehdä vastaavaa remonttia. Hoitolatukusta saan tilattua halvemmalla laadukkaita tuotteita (esim. todella vaaleaa puuteria, jota en muualta löydä samoin meikin pohjustusvoidetta, jota tää rasvanaama tarvii pitääkseen pakkelin naamassa koko päivän), mutta näitä en tarvii kovin usein lisää.

Joo, kyllähän tuota rahaa kuluu ei niin välttämättömiinkin asioihin, mutta vaikka rahatilanne on mikä on, ajattelin, etten ihan kokonaan lakkaa elämästä. Tässä nyt kuitenkin puhutaan useimmassa kohdassa harvemmin kuin kerran kuukaudessa tapahtuvista kulueristä, joten ehkä tuo törsäilylista ei ole ihan kauhean paha syntilista?