Viimeisen puolen vuoden aikana olen päässyt todistamaan miten nurinkurinen suomalainen työmarkkinamentaliteetti on. Itsekin olen aina tiennyt, että töistä on helpompi työllistyä seuraavaan paikkaan. Vaikka en ole koskaan ymmärtänyt miksi näin on, olen tosiaan taas päässyt itse todistamaan tuon väitteen paikkansapitävyyttä. Itsehän ajattelen niin, että eikö mieluummin kannattaisi palkata töihin ihminen, joka voi aloittaa työt vaikka heti ja todennäköisesti on hyvin motivoitunut työntekoon työttömyysjakson jälkeen, mutta näinhän tämä ei mene. Siksi viime syksynä työpaikkaa vaihtaessani suostuin aika arveluttaviin työehtoihin (taksialalla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta, joten esim. sairaslomista ei makseta senttiäkään ennen kuin Kela korvaa pidempää lomaa). Ajattelin kuitenkin, että haluan jollain tavalla säilyttää tuntuman hoitotyöhön ja yht´äkkiä tupsahti ensimmäinen henkilökohtaisen avustajan pesti. Tämän vuoden puolella näitä pestejä on tupsahtanut kaksi lisää. Ja sellainen kutina on, että avustettavia voisin saada lisääkin, jos vain oma aika ja resurssit riittäisivät. Toistaiseksi eivät riitä ja tämän vuoksi myös peruin kesäksi sovitun sijaisuuden.

Kyllä. Loputtoman vatkaamisen jälkeen uskalsin vihdoin ratkaista asian ja sittenkin peruin monen kuukauden kuukausipalkkaisen (ja normaalityöehtoisen) sijaisuuden. Pitkään mietin ja kun en lopulta kuitenkaan keksinyt sijaisuudesta muuta hyvää, kuin nykyistä paremman palkan, päätin, että on parempi nauttia saadusta vapaudesta, ehkä jopa pienestä kesälomasta ja luopua sijaisuudesta.

Toinen, itse asiassa vuosia vatkattu asia on ollut erään ystäväni velka minulle päin. Takaisinmaksu on nyt ollut myöhässä jo kaksi vuotta ja viime vuoden puolella laitoin lopun pääoman perintään (sentään osan sain takaisin ilman hammasten kiristelyä). Velasta tuli tuomio marraskuussa ja eilen sain ensimmäisen ulosoton kautta tilitetyn summan. Halleluja ja kädet ristiin. Jos tilitykset tulevat tästä eteenpäin säännöllisesti kuukausittain samalla summalla, olen vuoden päästä saanut koko summan takaisin. En ole asiasta ollenkaan pahoillani :)