Kävin lääkärissä 3.4 lähinnä pyytämässä neurologian polille lähetettä hypersomnialääkityksen muuttamiseksi. Tuolle käynnille listasin kaikki muutkin itsestäni löytämät viat ja yksi suuri aihe on melkein jatkuvasti päällä oleva migreeni. Tämä lääkäri pyyti pitämään päänsärkypäiväkirjaa ja sen aloitinkin heti 3.4. Päiväkirjaa olen siis pitänyt nyt 25 päivää ja kivuttomia päiviä on ollut peräti 6 kappaletta.

Eräällä apteekkikäynnillä farmaseutti sanoi, että migreenikohtauslääkkeeni voi itsessäänkin aiheuttaa päänsärkyä. Joskus aiemmin olin kuullut triptaanipäänsärystä, mutta silloin särky ei ollut jatkuvaa kuten nyt enkä siihen silloin kiinnittänyt huomiota. On myös ollut aikoja, milloin olen muutaman kuukauden ajan joutunut ottamaan tuon lääkkeen jo ennakolta heti aamusta, koska tiedän säryn alkavan jossain vaiheessa päivää. Näin siis lähinnä kuumina kesinä, mutta toisaalta on ollut aikoja, kun särkyä on ollut harvoin enkä ole ottanut lääkettä välttämättä viikkoon tai kahteenkaan. Toleranssia on tullut, sen tiedän, koska aiemmin ensimmäinen puoli tuntia lääkkeen ottamisen jälkeen tein kuolemaa, mutta tuota vaikutusta ei ole tullut enää moneen vuoteen. Tuosta huolimatta en todellakaan tiedä voisiko tämä jatkuva kipu olla lääkkeestä johtuva. Olenko addikti, jonka päänsäryt ovatkin vieroitusoireita?

Hintalappua migreenille tulee minun kohdalla kahdesta estolääkkeestä eli Orloc 10mg ja Triptyl 10mg sekä kohtauslääkkeestä Sumatriptan Teva 50mg, joka on geneerinen valmiste Imigranille (6kpl paketti n.30€). Orloc 10mg 100kpl paketti maksaa n. 5€. Triptyl 10mg 30kpl purkki ja Sumatriptan Teva 50mg 12kpl paketti n. 15 euroa kumpikin. Kaikki edellä mainitut hinnat siis kelakorvattuina. Sumatriptanin hinta vaihtelee hieman valmistajan mukaan, itse olen suosinut Tevaa, koska siihen vaihdettiin ensimmäisenä ja se toimi. Periaatteessa ei siis kovin kallis tauti, ellei kohtauslääkkeiden 2 vuoden resepti tyhjene puolessa vuodessa eikä tule toimituskatkoja halvemmasta lääkkeestä, jonka aikana joutuu käyttämään Imigrania, kuten nyt alkuvuodesta kävi.

Tuo päänsärkypäiväkirja havahdutti sen verran, että yritän nyt sijoittaa itseeni ihan törkeän määrän rahaa. Varasin silmälääkäriajan (pelkästään optikolta en laseja saanut), vaikka se on kallis. Tämän sain heti vappuviikolle. Oikeastihan tämä olisi pitänyt hoitaa jo vuoden 2017 syksyllä, kun huomasin ikänäön iskevän päälle, mutta ei ole olevinaan ollut rahaa hoitaa asiaa. Nyt sen päätin kaivella säästöistä/puskurista/ihan mistä vaan, koska lasien välttelyllä tai oikeammin niiden hankinnasta koituvien laskujen välttelyllä on varmasti osuutta jatkuviin särkyihin. Nyt loppukoon tuo välttely.

Aiemmin olen käynyt vuoden-kahden vuoden välein 10-15 kertaa fysioterapeutin hieronnassa. Tämä tapa alkoi lukiossa ja jatkui toistakymmentävuotta. Viimeksi kävin vuoden 2017 keväällä, mutta kun tajusin kuinka paljon tuo oikeasti tulisi maksamaan, raaskin käydä enää viisi kertaa. Tänä keväänä olen varannut ja perunut monta monituista opiskelijahieronta-aikaa (fysioterapiaan ei ole enää varaa), mutta jostain syystä sekin 23€ tunnin hieronnasta on tuntunut liian isolta investoinnilta itseeni. Ensimmäisen ajan sain heti vappuviikon tiistaille. Kunhan nyt saisin pidettyä tuosta ja kahdesta muuta ajasta kiinni enkä enää niitä peruisi...

Jos ei noilla konsteilla ala pää selvitä, neurologille menen elokuussa unitutkimusten jälkeen. Siellä voin ainakin sanoa tehneeni kaikki omassa keinovalikoimassa olevat vaihtoehdot tilanteen parantamiseksi ja nähdään sitten onko aihetta muuttaa lääkitystä vai oliko aihetta muuttaa omasta itsestä huolehtimista.