Vaikka olen monesti hehkuttanut yötyön tuomia pitkiä vapaita, alan kuitenkin huomata, että vapaista pitää maksaa tietty hinta. Yötyöllä on tutkittuja vaikutuksia terveyteen, joten ajattelin tähän hieman listata yötyön haittoja:

 Surreyn Sleep Research Centre:n tutkimuksen mukaan vuorotyö lisää riskiä sairastua:

1. tyypin 2 diabetekseen

2. sydänsairauksiin (23% suurempi riski)

3. erilaisiin syöpiin.  Varsinkin lisääntynyt riski rintasyöpään liitetään yötyöhön.

4. metaboliseen oireyhtymään

5. reumaan

6. MS-tautiin

7. psoriasikseen

Saman tutkimuksen mukaan meidän geeneissä oleva solukellojärjestelmä menee aivan sekaisin epäsäännöllisestä työajasta. Vuorotyöläiset kärsivät myös erittäin yleisesti unihäiriöistä, väsymyksestä, ruuansulatushäiriöistä, aineenvaihdunnan häiriöistä ja mielenterveysoireista ja stressiin liittyvistä sairauksista. Lisäksi naisilla on 29% suurempi riski keskenmenoihin, ennenaikaiseen synnytykseen, hidastuneeseen sikiönkehitykseen ja alhaiseen syntymäpainoon. Myös raskaaksituleminen vaikeutuu yötyön vuoksi ja kuukautiskierron häiriöitä on 33% enemmän. Myös lääkäriliitto on Yötyö-oppaassaan maininnut samanlaisia haittoja.

Omalla kohdalla ovat toteutuneet jo ainakin painon nousu ja väsymys. Painon nousuun vaikuttaa sekä sekaisin menevä hormonitoiminta että tässä tapauksessa myös huonolaatuinen ruoka. Koska nukun paljon päivällä, syön aamupalan ennen töihin lähtöä ja yöllä sekä omat eväät että yleensä jotain kahvihuoneen antimia (eivät todellakaan ole terveellisemmästä päästä) sekä töistä tullessa kaurapuuron. Paljon siis hiilihydraatteja, mutta tiukan budjetin aikana kaikki ruoka on mahan täytettä. Väsymystä aiheuttaa se, ettei unenlaatu ole samanlainen päivällä kuin se on yöllä. Olen myös tullut siihen tulokseen, että tämä eri rytmissä eläminen on syy siihen, miksi työputken aloittaessa on ihan hyvä olla ja kiva mennä töihin, mutta parin yön jälkeen olen jo vaihtamassa työpaikkaa ja alaa ja vaikka ja mitä. Ruuansulatushäiriöitä ja varsinkin turvotusta mulla oli vuosia sitten yövuoroissa, mutta tällä hetkellä ei. Todennäköisesti tuo liittyi enemmänkin siihen, että söin paljon enemmän karkkia ja suklaata kuin nykyisin. Silloin yövuorot olivat jotain spesiaalia, joten ostin aina vähän "paremmat" eväät yövuoroihin. Nyt jos toimisin noin, tulisi vararikko :) Sosiaalinen elämä kärsii, koska nukun 8-10 tuntia vuorojen välissä eli tapaan muita kuin potilaita vain vapailla. Mulla ei myöskään ole perinteistä työyhteisöä. Tässä talossa on kaksi muuta yökköä, mutta tämän osaston väkeä näen vain vuoronvaihdossa.

Toivon toki, että välttyisin mahdollisimman monelta terveysvaikutukselta, mutta en voi ajatella olevani jonkinlainen "erikoistapaus" jonka kaikki yötyön haitat väistävät. Siispä olen ajatellut, että teen yötyötä maksimissaan viisi vuotta eli sen, mitä tämän velkaantumisen selvittäminen kestää. Ja jos siitä nopeammin selviän, voin nopeammin mietiskellä josko siirtyisin jo muihinkin vuoroihin.

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-7033979)

http://www.iltalehti.fi/terveys/2014012217960140_tr.shtml

https://www.laakariliitto.fi/site/assets/files/2707/yotyo_opas.pdf